Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών ελαιοπαραγωγών δεν στρεβλώνει το εμπόριο, ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και ΗΠΑ.

«Αναφορικά με το ζήτημα των επιδοτήσεων, η Επιτροπή έχει παράσχει στις αρχές των ΗΠΑ εκτενή στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας […] η ΕΕ υπήρξε και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος βασισμένου σε κανόνες και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του ΠΟΕ» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι πηγές.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη (15 Μαρτίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι νομοθέτες της ΕΕ προέτρεψαν την Επιτροπή να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις αμερικανικές αρχές να αποσύρουν την προσωρινή τους απόφαση και να επαναφέρουν μια αμοιβαία εποικοδομητική προσέγγιση στον τομέα αυτό προς αμοιβαίο όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών και στις δύο ηπείρους», τόνισαν οι Ευρωβουλευτές.

Τον Ιανουάριο, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε δασμό αντιντάμπινγκ 17,13% στις ισπανικές ελιές, μετά από έναν αντισταθμιστικό δασμό που διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 σε 4,47%.

«Οι ΗΠΑ σέβονται τις σχέσεις τους με την Ισπανία, αλλά ακόμη και οι εταίροι πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, τον Νοέμβριο του 2017.

Τα τιμολόγια έπληξαν ιδιαίτερα την Ανδαλουσία, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημίες στην αγροτική κοινότητα.

«Γνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του τομέα της ελιάς στην Ισπανία και την Ανδαλουσία ειδικότερα, όπου αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες», ανέφερε η Κομισιόν.

«Η Επιτροπή υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές από την αρχή αυτής της διαδικασίας […] Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο αποτέλεσμα αυτών των ερευνών», εξηγούν οι πηγές. Η Επιτροπή θεωρεί τις εν λόγω επιδοτήσεις ως μη στρεβλωτικές και συμμορφούμενες με το παράρτημα 2 της συμφωνίας για τη γεωργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ανήκει στο λεγόμενο «Πράσινο Πλαίσιο».

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για τα προϊόντα της ΕΕ και επιθυμούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην τάση του αμερικανικού «προστατευτισμού» πριν επηρεαστούν και άλλα προϊόντα.

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link