Η αμπελοοινική βιομηχανία προωθεί τη συμπερίληψη των προτάσεων σήμανσης των προϊόντων της στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020, προκειμένου η αυτορρύθμιση να αποκτήσει «νομική βάση και βεβαιότητα».

Ο γενικός γραμματέας της CEEV, Ignacio Sánchez Recarte, δήλωσε στη EURACTIV ότι λόγω της σύνθεσης του αμπελοοινικού τομέα και των χαρακτηριστικών των προϊόντων του, υπάρχει ανάγκη για μια προσαρμοστική λύση που θα κοινοποιεί αυτές τις πληροφορίες στους καταναλωτές.

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια ευκαιρία με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και μπορούμε να επικεντρωθούμε στο κρασί», ανέφερε ο κ. Recarte.

«Για λόγους νομικής ασφάλειας, χιλιάδες εταιρείες θα προτιμούν να έχουν έναν κανονισμό που να διασφαλίζει τη βάση αυτής της προσαρμοστικής επικοινωνίας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ είναι ανοικτά σε αυτή τη συζήτηση.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι ο αμπελοοινικός τομέας δεν ζητά ρύθμιση για τις υπόλοιπες βιομηχανίες.

Τον περασμένο Μάρτιο, η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών παρουσίασε την πολυαναμενόμενη αυτορρυθμιστική πρότασή της για τη σήμανση. Το κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης ήταν η ευελιξία μεταξύ των διαφόρων τομέων αλκοόλης.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών θα είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, εάν θα τοποθετήσουν πληροφορίες στην ετικέτα, ηλεκτρονικά ή και τα δύο.

Η γενική αρχή είναι ότι οι μεμονωμένοι παραγωγοί θα μπορούν να αποφασίζουν ποιες πληροφορίες παρέχουν στην ετικέτα και το διαδίκτυο. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού ΜμΕ που παράγουν οινοπνευματώδη ποτά, είναι πιθανό να χρησιμοποιούν μόνο το διαδίκτυο.

Εντούτοις, ο Επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε στη EURACTIV νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Κομισιόν «δεν ήταν ικανοποιημένη από την πρόταση».

«Η πορεία μας είναι σαφής και έχουμε προβεί σε νομική αξιολόγηση της πρότασης. Εκ πρώτης όψεως, δεν είμαι ικανοποιημένος με την πρόταση, διότι δεν είναι συνεπής και δεν εξετάζει ορισμένα ζητήματα σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών: οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Πρέπει όμως να δούμε τι θα πουν πρώτα οι δικηγόροι μας», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link