Διευρυμένη πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποίησαν με επιτυχία χθες στον Παλαμά Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των«Μπλόκων».

Το παρών έδωσαν αγροτοσυνδικαλιστές από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Κέρκυρα, Χανιά, Φθιώτιδα, Νάουσα, Έδεσσα, Αμύνταιο Φλώρινας και διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

 Συνάντηση με Αποστόλου θα επιδιώξουν οι αγρότες

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλά προϊόντα «πρώτης γραμμής», οι οποίες ωστόσο δεν καλύπτονται πλήρως από τον ΕΛΓΑ, που οφείλει ακόμη το 30% των περσινών αποζημιώσεων. Επιπλέον εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος που οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης δανείων, ασφαλιστικών εισφορών και καλλιεργητικών εξόδων με συνέπεια πλειστηριασμούς και κατασχέσεις αγροτικών περιουσιών.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά τόσο από τον Αντιπρόεδρο της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστα Τζέλλα, όσο και από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζο Μαρούδα, η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και κάθε είδους χαράτσια λεηλατούν το 50% του ήδη μειωμένου εισοδήματος των αγροτών, με ορατό τον κίνδυνο της επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, διευκολύνοντας τη δημιουργία τεράστιων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Οι αγροτικοί εκπρόσωποι αποφάσισαν να επιδιώξουν μια συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και να τον πιέσουν για την ικανοποίηση ορισμένων καίριων αιτημάτων που βασικά σχετίζονται με την φορολογία, το ασφαλιστικό, τις αποζημιώσεις και το κόστος παραγωγής.

Επίσης επισήμαναν πως πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για πλήρη ενεργοποίηση όλων των συλλόγων στην ελληνική ύπαιθρο, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με μορφές που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τα ζητήματα που προκύπτουν.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη έγινε και αποτίμηση των αγώνων της περασμένης περιόδου στη Θεσσαλία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, τα αποτελέσματα των οποίων χαρακτηρίστηκαν σε γενικές γραμμές θετικά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθείσε αρκετές περιπτώσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link