Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν την Πέμπτη (5 Ιουλίου) να χορηγήσουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος «κοινές αρμοδιότητες» με την Επιτροπή Γεωργίας όσον αφορά στις περιβαλλοντικές πτυχές της ΚΑΠ μετά το 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα έχουν αρκετό περιθώριο να ασκήσουν επιρροή στη νομοθεσία της ΚΑΠ όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα.

Η κίνηση αυτή ικανοποίησε τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, οι οποίες την χαρακτήρισαν «άνευ προηγουμένου». Παράλληλα, σημείωσαν ότι αναγνωρίστηκε τελικά ότι το περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γεωργίας.

Ο διευθυντής της Greenpeace για την αγροτική πολιτική, Marco Contiero, δήλωσε: «Η Επιτροπή Γεωργίας πρέπει να σεβαστεί αυτή την απόφαση και να μην καταχραστεί το ρόλο της, παραμερίζοντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα».

«Το να δώσουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος έναν πραγματικό λόγο για τη μελλοντική ΚΑΠ είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα, προκειμένου να υπάρξει υπευθυνότητα στην πολιτική και την μέχρι τώρα κενή ρητορική που διέθετε για το περιβάλλον», σχολίασε ο Ariel Brunner, Senior Head of Policy στη BirdLife Europe.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο γενικός γραμματέας της Copa Cogeca, Pekka Pesonen, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνοχή στις προτάσεις της ΚΑΠ, διατηρώντας τες υπό την αρμοδιότητα της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο κ. Pesonen δήλωσε πρόσφατα ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η DG Agri συχνά «περιθωριοποιήθηκε» στις αποφάσεις με θέματα που άπτονται της γεωργίας.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η DG Agri έχει απομακρυνθεί σε πολλά γεωργικά ζητήματα, όπως το μέλλον των βιοκαυσίμων», σημείωσε.

«Με τη συμμετοχή των υπευθύνων για τη χάραξη περιβαλλοντικών πολιτικών, -ακόμα και με περιορισμένο ρόλο-, η συζήτηση θα είναι περισσότερο πλουραλιστική και πιθανόν θα οδηγήσει σε μια πάγια θέση του Κοινοβουλίου για την μελλοντική ΚΑΠ που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ», σχολίασε ο Jabier Ruiz από τη WWF.

Τέλος, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ επέκριναν έντονα τις προτάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καταγγέλλοντας ότι οι αυξημένες εξουσίες στη λήψη αποφάσεων των κρατών μελών θα έβλαπταν τους περιβαλλοντικούς στόχους.

 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link