Στην τελική ευθεία για ολοκλήρωση το έργο μετά και την απόφαση του ΣτΕ.Το διοικητικό συμβούλιο της EBRD ενέκρινε, όπως αναμενόταν, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, τη χορήγηση δανείου 500 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία του αγωγού TAP. Είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά η έγκριση δανείου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Με απολύτως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του, αλλά και με το «αγκάθι» της παρεμπόδισης από μικρή ομάδα διαφωνούντων στην περιοχή της Καβάλας να έχει ξεπεραστεί μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο δρόμος για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού project είναι πλέον ανοιχτός.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ως γνωστόν έχει περιληφθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται σε 4,5 δις. ευρώ. Πέραν των δανείων από την EBRD και την ΕΤΕπ, εξετάζονται περαιτέρω χρηματοδοτικές συνεισφορές από τις αρμόδιες επενδυτικές αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Ο αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, συνεχίζει στη Βόρεια Ελλάδα, διασχίζει την Αλβανία και, αφού περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα, θα καταλήξει στη νότια Ιταλία. Αποτελεί το τελευταίο σκέλος του νότιου διαδρόμου αερίου και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός προβλέπεται να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, ο οποίος έχει επίσης λάβει δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την EBRD από τον περσινό Οκτώβριο.

Με αρχική ετήσια δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ο TAP θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ο αγωγός επί του ελληνικού εδάφους έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του και μένει ένα μικρό κομμάτι 10 χιλιομέτρων στους Φιλίππους Καβάλας, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω κάποιων περιορισμένων αντιδράσεων όσον αφορά την όδευση.

Ωστόσο και το ζήτημα αυτό βαίνει προς εξομάλυνση καθώς προ ολίγων ημερών το ΣτΕ εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση υπέρ της κοινοπραξίας με την οποία απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει ο Δήμος Καβάλας και ορισμένοι τοπικοί φορείς ενάντια στην απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τη χώρα μας η σημασία του TAP είναι μεγάλη, γιαυτό άλλωστε η υλοποίησή του ενισχύθηκε από την πολιτεία διαχρονικά. Πέραν του ότι καθιστά την Ελλάδα ως δυνάμει ενεργειακό κόμβο, θα διευκολύνει σημαντικά την επέκταση του εσωτερικού δικτύου μέσω των σημείων διασύνδεσής του με το εθνικό δίκτυο που έχουν προβλεφθεί σε όλο το μήκος του. Είναι άλλωστε μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα (€1,5 δισ.)

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link