Εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνου από τον επιβλαβή μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου διαπιστώθηκε σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Τρικάλων.

Η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή συνένωση των ριζών, αλλά και σε άλλες περιοχές από τον άνθρωπο με τη μεταφορά ξυλείας η φυτευτικού υλικού, με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων υλοτομίας και μηχανημάτων έργων.

Για τον παραπάνω λόγο το Δασαρχείο Τρικάλων οργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις:

  • Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων και
  • Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δήμου Πύλης.

Ομιλητής: Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας υπεύθυνος του εργαστηρίου Δασικής παθολογίας Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Στη δεύτερη εκδήλωση θα μιλήσει και ο Δρ. Δημήτριος Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) σχετικά με την «Σφήκα της καστανιάς» εντομολογικό εχθρό που προσβάλει και ζημιώνει σημαντικά την καστανιά.

Η ασθένεια του πλατάνου απειλεί με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής αφού σε άλλες περιοχές της χώρας έχει αφανίσει ολόκληρα πλατανοδάση καθώς και αιωνόβια πλατάνια, πραγματικά μνημεία της φύσης. Η δε ασθένεια της καστανιάς προκαλεί σημαντικότατη μείωση της παραγωγής των καστανοπεριβολιών.

Source link