Το third growth του Μπορντό Château Giscours, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά απόφασης γαλλικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία ο γενικός διευθυντής του χρεώθηκε με ποινή φυλάκισης ανασταλτικού χαρακτήρα για τo chaptalisation ενός τμήματος του vintage του 2016 εξαιτίας μιας δυστυχώς μπερδεμένης επικοινωνίας.

Σχεδόν 400 εκατόλιτρα οίνου από το κτήμα κατασχέθηκαν από αξιωματούχους τον Μάρτιο, με την υποψία ότι είχε προστεθεί παράνομα ζάχαρη σε μέρος του τρύγου του 2016, λόγω μιας ατυχούς αλυσίδας γεγονότων.

Ο εν λόγω οίνος περιλάμβανε μούστο Merlot που ενισχύθηκε για να αυξήσει τον αλκοολικό του τίτλο, μια πρακτική κοινή σε φτωχές σοδειές όταν η ωρίμανση των σταφυλιών είναι δύσκολη.

Η ενίσχυση με ζάχαρη δεν είναι παράνομη στη Γαλλία, αλλά ελέγχεται αυστηρά και στην περίπτωση του τρύγου του 2016 δεν δόθηκε ποτέ άδεια στους παραγωγούς του Margaux να ενισχύσουν το Merlot τους.

Το Giscours αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε «πρόθεση» να διαπράξει απάτη και ότι η τεχνική του ομάδα πίστευε «καλή τη πίστει» ότι θα δοθεί άδεια για την ενίσχυση του Merlot.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος του οργανισμού (ODG) Margaux, αναγνωρίζει ότι στις 10 Οκτωβρίου 2016 παραχωρήθηκε στους παραγωγούς η άδεια να ενισχύσουν τους οίνους τους κατά 1 °, αλλά δεν ανέφερε ότι το Merlot εξαιρέθηκε από αυτήν την άδεια.

Ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε μόλις 45 λεπτά αργότερα δήλωσε ότι θα αποκλειόταν το Merlot – γεγονός που επιβεβαιώθηκε στις 12 Οκτωβρίου από το INAO – αλλά στο μεταξύ μέρος του μούστου του Château Giscour είχε ήδη ενισχυθεί.

Η ζάχαρη προστέθηκε μόνο στο 0,6% της συγκομιδής σταφυλιών, επηρεάζοντας μόνο δύο δεξαμενές.
Μόλις πραγματοποιήθηκε το σφάλμα, το κελάρι που περιείχε το ενισχυμένο κρασί διαχωρίστηκε από τα άλλα και δεν εμφιαλώθηκε ή διανεμήθηκε με κανέναν τρόπο.

Το château κατηγόρησε την “δυσκίνητη γραφειοκρατία και την ελαττωματική επικοινωνία των πληροφοριών” για το ακούσιο λάθος.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ένα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την υπεράσπιση του Chateau, εκδικάζοντας στον Alexander van Beek, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Château Giscours, τριμηνιαία ποινή με αναστολή, ενώ στο ίδιο το κτήμα επιβλήθηκε πρόστιμο € 200.000. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την καταστροφή 39.700 λίτρων κατασχεθέντος οίνου, που ισοδυναμούσε με 53.000 φιάλες αξίας 2.3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας ότι σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου, το Château Giscours ανέφερε σε δήλωσή του: “το SE Château Giscours κατηγορήθηκε για παράνομες πράξεις chaptalization σε δύο δεξαμενές. Οι πράξεις αυτές οφείλονται, αφενός, σε σφάλμα που διαπράχθηκε από το οργανισμό de défense et de gestion de la profession (ODG), ο οποίος αναγνώρισε το γεγονός ότι είχαν στείλει ένα εσφαλμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. και από την άλλη πλευρά, από μια εσφαλμένη ανάγνωση ενός μηνύματος γραμμένου με το χέρι που δείχνει την επιτρεπόμενη ποσότητα ζάχαρης που μπορεί να προστεθεί.

“Το SE Château Giscours επαναβεβαιώνει επίσημα ότι ήταν το αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, χωρίς καμία δόλια πρόθεση –

Αναρτήθηκε Δευτέρα, 25 Ιούνιος 2018, 12:05. Κατηγορία Ειδησεις  

ΠΗΓΗ