Δύο τμήματα Γεωπονικής στη Λάρισα δίνει ο Γαβρόγλου για να κάμψει αντιδράσεις .Θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το campus του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Με μία συμβιβαστική λύση που θα φερει δύο τμήματα της Γεωπονικής σχολής στη Λάρισα, αλλά θα διατηρεί την έδρα της σχολής στο Βόλο, επέστρεψε σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης από την Αθήνα, όπου είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το θέμα της συγχώνευσης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στη Θεσσαλία.

Επίσης απέσπασε τη δέσμευση ότι ο υπουργός θα επισκεφθεί το campus του ΤΕΙ Θεσσαλίας ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμασι, τις υποδομές και να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα.

Ο δήμαρχος αναμένεται να κάνει δηλώσεις πιθανότατα σήμερα ή τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο της συγχώνευσης το οποίο ακόμη βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο προγραμματισμός προβλέπει η δημόσια διαβούλευση να κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο της συγχώνευσης.

Η Λάρισα εξακολουθεί να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα πέρα από τη Γεωπονική και την αξιοποίηση της Αβερώφιου ως πρότυπου ερευνητικού κέντρου και το θέμα της ίδρυσης δύο Πολυτεχνικών τμημάτων (των Ηλεκτρολόγων μηχανικών και των Χημικών μηχανικών). Τις επόμενες ημέρες εξάλλου ο δήμαρχος αναμένεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λάρισα για τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου.

Το θέμα της συγχώνευσης πάντως βρίσκει αντίθετη την πρυτανεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κάτι που διαφάνηκε και στις συσκέψεις που έγιναν την άνοιξη στο υπουργείο. Η πρόταση βέβαια για τη μετφορά της Γεωπονικής στη Λάρισα και την ίδρυση πολυτεχνικών τμημάτων ανήκει στην πρυτανεία, η οποία υπό προύποθέσεις θα μπορούσε να συναινέσει, εάν και εφόσον το σχέδιο γίνει πιο συγκεκριμένο με οδικό χάρτη για τα ακαδημαίϊκά ζητήματα.

Είναι προφανές ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Θεσσαλία όλο το καλοκαίρι, αφού ενστάσεις υπάρχουν και από άλλε πόλεις για το σχέδιο της συγχώνευσης όπως για παράδειγμα από την Καρδίτσα, που θα είναι η μοναδική από τις 5 πόλεις (συμπεριλαμβανομένης και της Λαμίας) όπου δεν θα υπάρχει έδρα σχολής. Με βάση τη νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβλέπονται 3 ΄έδρες στο Βόλο, δύο στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.

Τέλος για το θέμα της συγχώνευσης κάθετα αντίθετος έχει δηλώσει ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης, ενώ και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός το έχει χαρακτηρίσει πρόχειρο και ανεδαφικό αφού καταργεί την τεχνολογική βαθμίδα της εκπαίδευσης στην Κεντρική Ελλάδα, σε μία περίοδο που αυτή αποτελεί διέξοδο και για τους νέους της περιοχής, αλλά και για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας…

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 Source link