Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον δήθεν διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.
Για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους θα σας πω δυο λόγια και κρατήστε αυτό το άρθρο ως ενθύμιο για να δείτε κατά πόσο επαληθεύτηκε.
Ακούστε λοιπόν.
Σε όλον τον πλανήτη πουθενά δεν υπάρχει ουσιαστικός διαχωρισμός κράτους και όποιας θρησκείας.
Για τον απλούστατο λόγο ότι το κράτος θέλει να έχει υπό τον έλεγχο του την όποια θρησκεία.
Φανταστείτε στο Εθνικό θέμα της Μακεδονίας προ ολίγες ημέρες αν η Εκκλησία δρούσε χωρίς πιέσεις από την εξουσία, αν θα ήταν δυνατόν να περάσει η γραμμή της κυβέρνησης.
Δεν θα ήταν και είμαι απόλυτος σε αυτό.

Επί της ουσίας το θέμα δεν είναι ουσιαστικό ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους μα τυπικό.
Η ένωση κράτους εκκλησίας είναι τυπικότατη και περιορίζεται στην ορκωμοσία από την εκκλησία των πολιτικών αρχόντων και στην απόδοση από το κράτος αγήματος τιμών προς τις εκκλησιαστικές αρχές.
Η ορκωμοσία των πολιτικών όμως είναι προαιρετική υπόθεση, αν και ενοχλεί τους περισσότερους πολιτικούς γιατί πολλές φορές αναγκάζονται για τα μάτια των ψηφοφόρων να ορκιστούν ενώ είναι είτε άθεοι είτε ανήκουν σε άλλη θρησκεία κατά βάθος.
Η εκκλησία σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σίγουρα να φοβηθεί και ουσιαστικά ούτε και να χάσει.
Η όλη ιστορία αφορά την μισθοδοσία των κληρικών.
Στην Ελλάδα έχουμε περί τους 10 χιλιάδες κληρικούς τους οποίους πληρώνει το κράτος και αυτοί θεωρούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Εκεί είναι το ζουμί και η όποια διαφορά.
Η Εκκλησία θεωρεί και είναι αλήθεια ότι κατά το παρελθόν το κράτος με τον έναν η το άλλον τρόπο της πήρε σημαντικό μέρος της Εκκλησιαστικής περιουσίας υπό την υποχρέωση ότι θα πληρώνει αυτό τους κληρικούς.

Πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει στην αντίληψη μου Ευρωπαϊκό κράτος που να πληρώνει απευθείας αυτό τους κληρικούς όπως γίνεται στην Ελλάδα.
Και πως πιστεύω ότι οι θεσμοί όπως θέλει η αριστερή κυβέρνηση να αποκαλεί την τρόικα σίγουρα θα έχουν πιέσει τις Ελληνικές κυβερνήσεις να απεμπλακούν από όλο αυτό.
Και πολλοί ίσως είναι οι Έλληνες πολίτες που συμφωνούν το κράτος να μην πληρώνει τον κλήρο.
Όμως βλέπουν το τυράκι και δεν βλέπουν την φάκα.
Στην Ευρώπη τα κράτη μπορεί να μην πληρώνουν τους κληρικούς μα τους πληρώνει ο λαός με ένα ειδικό ετήσιο κληρόσημο.
Κάθε φορά που κάνεις φορολογική δήλωση υποχρεούσαι να δηλώσεις την θρησκεία σου, και τότε σου βγαίνει ένα ποσό που σου αφαιρείτε είτε από τον μισθό είτε από το εισόδημα, πάει σε ένα ταμείο και από εκεί πληρώνονται οι κληρικοί της κάθε θρησκείας.

Το τυράκι καταλαβαίνετε τώρα ποιο είναι;
Ότι με τυχόν διαχωρισμό κράτους εκκλησίας το κράτος θα απεμπλακεί από 10 χιλιάδες μισθωτούς τους οποίους θα πληρώνει απευθείας ο λαός.
Διπλό όφελος για το κράτος αλλά νέο χαράτσι για τον λαό με λίγα λόγια.
Γιατί όμως αντιδράει η Εκκλησία ίσως ρωτήσει κάποιος αφού και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι μισθοί είναι εξασφαλισμένοι;
Είναι απλό.
Γιατί όποιος δηλώνει Άθεος θα απαλλάσσεται της καταβολής κληροσήμου.
Και καθώς ο λαός έχει ήδη υπερχεωθεί και οι Έλληνες αρχίζουν να ακολουθούν την νέα αριστερά που δηλώνει άθεη, υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλο μέρος να μην πληρώσει ότι του αναλογεί με αποτέλεσμα τα έσοδα να λιγοστέψουν.
Αν παρακολουθήσει κάποιος τι γίνεται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όπου οι Ελληνορθόδοξοι αρνούνται πλέον να πληρώσουν και η Εκκλησία αδυνατεί να καταβάλει μισθούς, τότε είναι λογικό που η Εκκλησία ανησυχεί για τη νέα κατάσταση.

Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει τελικά διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας γιατί μετά δεν βλέπω με τι τρόπο το κράτος θα έχει υπό τον έλεγχο του την Ιεραρχία δεν μπορώ να τον αποκλείσω κιόλας.
Αν γίνει πάντως τότε το σίγουρο είναι ότι ο λαός θα βάλει ποιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Βασίλης Ξεσφίγγης

http://www.melissocosmos.com/

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…

(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();Source link