Τοπίο ερήμωσης στους αμπελώνες του Κονιάκ μετά το χτύπημα του χαλαζιού.

“Με μια μόνο καταιγίδα, περισσότερα από 100.000 στρέμματα καταστράφηκαν στο Μπορντό και το Κονιάκ. Το σενάριο επαναλαμβάνεται ίδιο με το 2013!” αναφέρει ο Bernard Farges, πρόεδρος της AOC Bordeaux.

Το χαλάζι χτύπησε το νότο της περιοχής, επηρεάζοντας την περιοχή Pessac-Leognan και το νότιο μέρος του Medoc, που φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα chateaux της περιοχής, δήλωσε επίσης ο Bernard Farges.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 28ης Μαΐου της Ομοσπονδίας των μεγάλων κρασιών του Bordeaux, επλήγησαν 71.000 στρέμματα από τα οποία 34.000 στρέμματα καταστράφηκαν περισσότερο από 80%. Στη συνέχεια κατέστρεψε αμπελώνες στην περιοχή Cotes de Bourg και Cotes de Blaye στη δεξιά όχθη του ποταμού Gironde και, ανατολικά, στο Gensac και στο Pessac-sur-Dordogne.

Για τους αμπελώνες είναι σημαντικό αυτό που τονίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές. “Δεν είναι πλέον τοπικά γεγονότα. Οι ανησυχίες των αμπελουργών προέρχονται από την έκταση της ζημιάς”, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου της FranceAgriMer. Η κολοσσιαία ζημιά προκάλεσε έκπληξη στους οινοπαραγωγούς, στο βαθμό που ορισμένοι αρνήθηκαν να μιλήσουν, ενώ οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές έστειλαν μηνύματα υποστήριξης στα κοινωνικά δίκτυα.

Το Cognac, επίσης χτυπήθηκε από το χαλάζι. Καταστράφηκαν τρεις βασικές περιοχές: το νότιο μισό του Charente Maritime, του Borderie και του Rouillac. Συνολικά, 35.000 στρέμματα καταστράφηκαν περισσότερο από 80%. “Το χαλάζι έπεσε σε περιοχές που είχαν επιβιώσει επί 40 χρόνια”, αναφέρει ο Alexandre Imbert, διευθυντής της Γενικής Ένωσης Οινοπαραγωγών AOC Cognac.

Διαβάστε σχετικά: Το χαλάζι, ένας χάρτης του Bordeaux και 769 λέξεις

Συνολικά, περισσότερα από 170.000 στρέμματα χτυπήθηκαν από το χαλάζι, δηλαδή μια περιοχή μεγαλύτερη από την περιοχή του Παρισιού.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την μικρή παραγωγή του περασμένου έτους λόγω παγετού που επιδεινώνει την κατάσταση. Για ορισμένες εταιρείες, είναι διπλή καταστροφή: πάγος πέρυσι, χαλάζι φέτος. Το Cognac πλήττεται για τρία συναπτά έτη από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν 112.000 εκτάρια αμπελώνων σε ολόκληρο τον αμπελώνα του Μπορντό, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής οίνου στη Γαλλία μετά την περιοχή Languedoc Roussillon.

Το περασμένο έτος η συνολική παραγωγή της Γαλλίας είχε μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα λόγω σειράς καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών παγετώνων, της ξηρασίας και των καταιγίδων που έπληξαν τις περισσότερες από τις κύριες περιοχές ανάπτυξης, όπως το Μπορντό και την Καμπανία.

Οι τιμές των κρασιών του Μπορντό αυξήθηκαν κατά 16% κατά τους πρώτους έξι μήνες της σαιζόν 2017/18, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο.

“Οι αριθμοί … οι οποίοι θα πρέπει να επεξεργαστούν, δείχνουν ότι μεταξύ 500 και περισσότερων από 1.000 αμπελουργών έχουν πληγεί με μια περιοχή 1.000 εκταρίων στο Medoc, μεταξύ 4.000 και 5.000 εκταρίων για την Cote de Blaye και την Cote de Bourg και περίπου 1.000 εκτάρια στην περιοχή του Gensac “, δήλωσε ο Farges στο Reuters.
Ορισμένοι οινοποιοί έχασαν το 100% της συγκομιδής τους, είπε

Η μόνη άμυνα είναι η ασφάλιση συγκομιδής που είχαν κάνει οι παραγωγοί, όμως πλέον υπάρχει ζήτημα προμήθειας του εμπορίου.

Το 2018 δείχνει για τις περιοχές αυτές άγριες διαθέσεις και είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά στις μόνιμες πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αναρτήθηκε Δευτέρα, 11 Ιούνιος 2018, 12:25. Κατηγορία Ειδησεις  

ΠΗΓΗ