Πολλές φορές τα άρθρα κρασιού που υποτίθεται ότι σκοπεύουν να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο άνετα σε κοινωνικές εκδηλώσεις που συμμετέχει το κρασί, εμπλέκουν τα πράγματα περισσότερο παρά βοηθάνε.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο google θα βρεί τίτλους όπως: “τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνετε με το κρασί και πρέπει να αποφύγετε” ή “πως να κρατήσετε σωστά το ποτήρι”, ακόμα “χρησιμοποιείτε το σωστό ποτήρι κρασιού;” κλπ

Ποιος χρειάζεται αυτό το είδος κριτικής; Κρινόμαστε σε τόσα πράγματα στη ζωή. Το κρασί δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά.
Μπορούμε να ενισχύσουμε την απόλαυση του κρασιού χωρίς τον χλευασμό των Vino Snobs που θέλουν να σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι. Αυτά τα άρθρα που αναφέραμε παραπάνω, μερικές φορές περιέχουν κάποιες καλές συμβουλές, αλλά δεν πρέπει να προσθέτουν φόβο για το κρασί. Αντίθετα, θα πρέπει να μας ενθαρρύνουν να απολαμβάνουμε το κρασί με ασφάλεια, ένα κρασί που ταιριάζει με τα δικά μας γούστα και προτιμήσεις. Έτσι, εδώ είναι μερικές από τις προτάσεις για το πώς μπορείτε να απολαύσετε το κρασί με αυτοπεποίθηση, χωρίς να κοιτάξετε πάνω από τον ώμο σας για να δείτε αν κάποιος σηκώνει το φρύδι.

  1. Σερβίρετε το κρασί στη σωστή θερμοκρασία.

Έχουμε την τάση να πίνουμε το λευκό κρασί πολύ κρύο και τα κόκκινα κρασιά πολύ ζεστά Αυτό συμβαίνει επειδή βγάζουμε τα κρασιά από το ψυγείο (στους 3-4 βαθμούς Κελσίου) και τα σερβίρουμε αμέσως.  Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να κάνει το κρασί να φαίνεται πιο δροσερό, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει σα να πίνουμε κρύο νερό. Θέλουμε να απολαύσουμε τα αρώματα και τις γεύσεις του κρασιού, όπως και να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Αυτά όλα τα χαρακτηριστικά έρχονται στις μέτριες, δροσερές θερμοκρασίες και όχι στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν διατηρείτε το κρασί στο ψυγείο, αφαιρέστε το μερικά λεπτά, πριν να το πιείτε. Εάν αμφιβάλλετε γι αυτό, δώστε προσοχή στο κρασί καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του. Θα παρατηρήσετε περισσότερες γεύσεις. Τα κρασιά με γεμάτο σώμα, όπως μερικά chardonnay ή “πορτοκαλί”κρασιά που είναι της μόδας σήμερα, είναι συχνά στα καλύτερά τους μόλις λίγο πιο δροσερά από τη θερμοκρασία δωματίου., (12-14 oC)

Τα ερυθρά θα πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία “κελαριού”, όχι σε θερμοκρασία δωματίου! Σε ένα κελάρι η θερμοκρασία είναι περίπου 13-16 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή λίγο πιο υψηλή από το ψυγείο και πολύ πιο χαμηλή από τη θερμοκρασία δωματίου που έχουν τα μοντέρνα σπίτια. Για να είστε λοιπόν σωστοί, βάλτε τη φιάλη με το κόκκινο κρασί σε μια παγοθήκη με νερό και πάγο και σερβίρετε μετά από μερικά λεπτά.

Στα εστιατόρια, μην είστε ντροπαλοί: Τραβήξτε το λευκό μπουκάλι έξω από την παγοθήκη και αφήστε το στο τραπέζι, εάν είναι πολύ κρύο ή βυθίστε για λίγη ώρα το κόκκινο στη παγοθήκη πριν το πιείτε.

Διαβάστε περισσότερα: Ποιές είναι οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος κρασιού;

 

  1. Επενδύστε σε ποιοτικά ποτήρια κρασιού.

Μην πιστεύετε στις διαφημίσεις! Δεν είναι πάντα απαραίτητα τα ποτήρια σε πολλά σχήματα και μεγέθη για να απολαύσετε το κρασί.  Απλά, χρησιμοποιήστε το σωστό ποτήρι με τον σωστό τρόπο. Κρατάμε το ποτήρι μας από το στέλεχος ή το πόδι για τρεις λόγους. 1) Διευκολύνει την περιστροφή, η οποία βοηθά στην απελευθέρωση των αρωμάτων του κρασιού. 2) Αποφεύγουμε την επαφή με το χέρι μας που θα αλλάξει δραστικά την θερμοκρασία του κρασιού -ιδιαίτερα στα λευκά. 3) Εξαλείφει την πιθανότητα για λιπαρά δακτυλικά αποτυπώματα στο μπολ όπως επίσης μπορεί να μεταφέρει ανεπιθύμητα αρώματα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να εκτιμήσουμε το χρώμα, το άρωμα και τη σαφήνεια του κρασιού.

 

  1. Μάθετε να αναγνωρίζετε το πιο συνηθισμένο πρόβλημα!

Εντάξει, αυτό θα σας πάρει λίγο χρόνο αλλά θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κάποιες κακές εμπειρίες. Όταν μιλάμε για φελωμένο κρασί ή κρασί με Cork taint ή TCA, αυτό προκαλείται από μια χημική ουσία που μπορεί να μολύνει τον φελλό και να επηρεάσει το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Δεν είναι επιβλαβές για την υγεία μας, απλά καταστρέφει το κρασί. Αν ο οίνος σας μυρίζει σαν μούχλα ή υγρό υπόγειο, πιθανότατα έχει φελλό. Ακόμα και μικρές ποσότητες TCA μπορεί να καταστρέψουν ένα κρασί. Καλέστε τον σομελιέ και ζητήστε ένα άλλο μπουκάλι ή γυρίστε το πίσω στην κάβα σας για αλλαγή.

Δείτε περισσότερα εδώ:

Μπορούμε να πιούμε ένα φελλομένο κρασί;

Διβάστε επίσης: Συχνά ελαττώματα του κρασιού

Αυτή η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ περισσότερο. Αλλά αυτοί οι τρεις δείκτες θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το κρασί χωρίς ανησυχία ότι μπορεί να παραβιάσετε κάποιο σκοτεινό νόμο της oeno-εθιμοτυπίας. Και αν νομίζετε ότι κάποιος σας κοιτάει στραβά, χαμογελάστε του, αρπάξτε το ποτήρι σας απ το μπολ και πιείτε μια μεγάλη γουλιά…

Αναρτήθηκε Δευτέρα, 4 Ιούνιος 2018, 10:41. Κατηγορία Αρθρα  

ΠΗΓΗ