Ήταν Ιούλιος 2016 όταν έλαβα φωτογραφίες από ένα έντομο που μοιάζει με το metcalfa και τις δημοσίευσα.
Ρωτούσα να μας πει κάποιος τι είναι αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία.
Μεταξύ μας οι μελισσοκόμοι και με την γνώμη του Μόσχου τότε, είπαμε ότι δεν πρόκειται για Metcalfa αλλά για ένα έντομο που ενδεχομένως ανήκει είτε στην ίδια οικογένεια είτε σε συγγενές είδος.
Δεν είχαμε ιδέα τι είναι αυτό ή τι μελισσοκομική αξία έχει.
Σήμερα μπορώ να πω ότι πιθανότατα ήταν ένα νέο μελιτογόνο έντομο που παρότι το δημοσιεύσαμε εδώ και χρόνια κάνεις δεν του έδωσε σημασία.
Το έντομο αυτό μέσα σε λίγα χρόνια έχει σχεδόν παει σε όλη την Πελοπόννησο.

Χθεσινή φωτογραφία από την Αχαΐα.

Θέλω να πω όμως κάτι.
Το 2017 πάλι ο Melissocosmos έφερνε στο φως πληροφορίες για ένα νέο έντομο με το όνομα Forideo.
Τότε ένας φίλος σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΟΜΣΕ του είπε το αυτονόητο.
Ότι πως είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα αντι να τα ανακοινώνει η ομοσπονδία, να τα ανακοινώνει ένα Blog;
Η απάντηση του προέδρου ήταν πως είναι κατάντια, αντι οι μελισσοκόμοι να ενημερώνουν την ομοσπονδία τους, να απευθύνονται στα blogs.
Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να πω ότι η κατάντια είναι για την ΟΜΣΕ.
Γιατί είτε ο κόσμος σας ενημερώνει αλλά δεν ενδιαφέρεστε οπότε απευθύνεται στα blogs, είτε σας απαξιοί.
Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε λόγο ύπαρξης.
Γιατί γαντζώνεστε στην εξουσία αδιαφορώντας για το αν έχετε την αποδοχή του κόσμου.
Σας ενδιαφέρει μόνον η καρέκλα σας και ψηφίζεστε από φίλους και γνωστούς ενός στενού κύκλου.
Έτσι ο κόσμος σας γυρίζει την πλάτη χωρίς να σας υπολογίζει καν ως μελισσοκομικό όργανο, οπότε απευθύνεται εκεί που τουλάχιστον ξέρει ότι θα ακουστεί.

Αυτά για την ΟΜΣΕ.
Θα γράψω και για την επιστημονική κοινότητα όμως γιατί και αυτή έχει το ίδιο παράπονο.

Πριν 3 χρόνια, ένας μελισσοκόμος από την Ρόδο, επικοινώνησε μαζί μου για να μου πει, ότι οι μέλισσες του που ήταν ντόπιες δεν υποφέρονταν πλέον άλλο από πλευράς επιθετικότητας και ζητούσε την γνώμη μου για το τι φταίει ή τι να κάνει.
Εγώ πάντα με την ελπίδα της ανακάλυψης της Κρητικής Μέλισσας του είπα να περιμένει νέα μου σε λίγες ημέρες.
Απευθύνθηκα σε γνωστό καθηγητή μελισσοκομίας με το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση οι μέλισσες αυτές που με βάση την περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του συναδέλφου έμοιαζαν πολύ με την χαμένη Adami να ανήκουν στην μέλισσα της Κρήτης.
Η απάντηση που πήρα είναι ότι στην Ρόδο δεν υπήρξε Adami αλλά Carnica, οπότε αποκλείεται.
Επέμενα, και επικοινώνησα με γνωστή βιολόγο η οποία με προέτρεψε να απευθυνθώ στο ΓΠΑ στους εντομολόγους πράγμα που έκανα.
Εκεί με ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και ζήτησαν να τους σταλούν δείγματα μερικών μελισσών και κηφηνών.
Τους είπα ότι θα το κανονίσω, αλλά επειδή έχω σπαταλήσει πολύ χρόνο για αυτή την μέλισσα από ενδιαφέρον το μόνο, αυτό που θα ήθελα ήταν να με κρατούν ενήμερο για τις εξελίξεις.
Συμφωνήσαμε, και πράγματι μετά από λίγες ημέρες πήγαν ειδικές κάψουλες που ο συνάδελφος από την Ρόδο έβαλε μέσα μέλισσες και τις έστειλε στο Πανεπιστήμιο.
Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχα και με τις δυο πλευρές, μετά τόσο ο μελισσοκόμος όσο και το Πανεπιστήμιο εξαφανίστηκαν και δεν απαντούσαν στα μηνύματα μου.
Χρειάστηκε να περάσει 1 χρόνος για να μάθω από τρίτη πηγή ότι για το θέμα υπήρξε σημαντική εξέλιξη αλλά η οδηγία που δόθηκε προς τον μελισσοκόμο ήταν να μην μιλήσει σε κανέναν και ιδίως στον Ξεσφίγγη.
Μετά από πολλές προσπάθειες κατόρθωσα να βρω τον συνάδελφο και το μόνο που μου είπε ήταν ότι οι μέλισσες του έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Γερμανία, και πως μόνο αυτό ξέρει.
Επικοινώνησα με το ΓΠΑ και σχεδόν απαίτησα να μάθω την αλήθεια.
Μου είπαν ότι εξέτασαν το δείγμα εδώ στην Ελλάδα και πως οι μέλισσες ανήκαν πράγματι στην χαμένη φυλή της Κρητικής μέλισσας, όμως έστειλαν το δείγμα στην Γερμανία για ταυτοποίηση με την μέθοδο DNA από δείγμα Adami που είχε στην κατοχή του ένα Γερμανικό Πανεπιστήμιο.
Μου ζήτησαν αυτό να μείνει κρυφό και να μην γράψω τίποτα.

Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση, δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν ξέρω τι δρόμο πήρε η υπόθεση, με κρατούν στον πάγο, παρότι δεν έγραψα τίποτα, παρότι εγώ φρόντισα για να φτάσει στα χέρια τους αυτό το σημαντικό δείγμα.

Θεωρώ ως γαϊδουριά την αντιμετώπιση που έτυχα, και πιστεύω ότι στην τελική βλάπτουν τον εαυτό τους με το καπέλωμα που μου έριξαν καθώς ο Melissocosmos είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών αφού καθημερινά απευθύνονται σε αυτόν χωρίς υπερβολές εκατοντάδες μελισσοκόμοι.
Έτσι και εγώ τους έβαλα φούμο και όταν έχω σημαντική πληροφορία δεν τους την δίνω.
Θα έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι αφού έτσι το θέλησαν.

Αυτή είναι η Ελλάδα, έτσι συμπεριφέρεται σαν κουφοπόντικο, γι αυτό δεν έχει επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Αυτά είχα να πω, και να απευθυνθώ στους αρμοδίους ότι μέσα από τα άρθρα μας θα μαθαίνετε τις εξελίξεις, αλλά είστε υποχρεωμένοι να ερευνάτε μετά.
Στην περίπτωση του εντόμου της Πελοποννήσου δεν ερευνήσετε και πέρασαν χρόνια χωρίς να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες μελισσοκόμοι το πλούσιο μελίτωμα που δίνει το πουρνάρι χάρις του εντόμου, και χάσαμε εκατομμύρια ευρώ από αυτήν σας την αργοπορία.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…

(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();Source link