
Η γύρη και η συλλογή της
- 17 Απριλίου 2018
- 0
Καταρχήν έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε γυρεοπαγίδες Ελληνικές πολύ υψηλών προδιαγραφών και ιδιαιτέρως εύχρηστες.
Αφού αγοράσουμε τις γυρεοπαγίδες, το κόστος των οποίων είναι κάπου στα 10 ευρώ ανάλογα την περιοχή, να επιλέξουμε τα δυνατότερα μελίσσια που θα τοποθετηθούν.
Όταν τις τοποθετήσουμε αφήνουμε ανοιχτό το πορτάκι να μπαινοβγαίνουν άνετα οι μέλισσες για 2 περίπου ημέρες μέχρι να τις συνηθίσουν.
Μετά από 2 ημέρες κατεβάζουμε το πορτάκι, και από τότε μετράμε την τοποθέτηση τους για να ξέρουμε πότε θα τις βγάλουμε.
Κάθε βραδάκι καλό είναι για την ποιοτητα της γύρης να πηγαίνουμε και να παίρνουμε την όποια ποσότητα έχουν μαζέψει.
Αφού κλείσουμε το πορτάκι θα δούμε τις πρώτες 2 περίπου ημέρες οι γυρεοπαγίδες να μαζεύουν μικροποσότητες.
Όταν όμως το σμήνος αντιληφθεί ότι δεν έρχεται ικανοποιητική ποσότητα γύρης στην κυψέλη, τότε δίνει σήμα σε περισσότερες συλλέκτριες να βγουν να μαζέψουν γύρη, και έτσι ξαφνικά μέρα παρά μέρα βλέπουμε μεγαλύτερες ποσότητες γύρης στα καλαθάκια μας.
Όπως καταλαβαίνετε όμως αφού πολλαπλασιάζονται οι συλλέκτριες που ασχολούνται με την γύρη, μειώνονται και αυτές που ασχολούνται με το νέκταρ, γι αυτό είπα ότι η όλη διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ, αλλά πρέπει να βγουν έγκαιρα οι γυρεοπαγίδες μας ώστε να συνεχιστεί η ομαλή πορεία του σμήνους.
Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι και αν ακόμα θεωρούμε μια περιοχή ως πλούσια σε γύρες, εν τούτης υπάρχουν και χρονιές που η ίδια περιοχή έχει εξαιρετικά λίγες.
Και τότε αν μπει η γυρεοπαγίδα, ούτε την αναμενόμενη γύρη θα μαζέψουμε, αλλά και το μελίσσι θα γονατίσει κυριολεκτικά.
Αυτές τις χρονιές μπορείτε εύκολα να τις διακρίνεται καθώς ούτε πολύ μέλι θα έρχεται τότε στις κυψέλες ούτε τα μελίσσια θα αναπτύσσονται ικανοποιητικά.
Τέλος την όποια ποσότητα γύρης μαζέψουμε μπορούμε να την διατηρήσουμε νωπή μέσα σε γυαλάκια μελιού στην κατάψυξη, είτε να την αποξηράνουμε και να την αποθηκεύσουμε σε δροσερό περιβάλλον.
Η νωπή γύρη πωλείται σε διάφορες τιμές από περιοχή σε περιοχή από τους μελισσοκόμους στην λιανική με τιμές που ξεκινούν από 15 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 50 ευρώ το κιλό.
Όπως και να έχει να θυμάστε τα ουσιώδη βήματα πριν βάλετε τις γυρεοπαγίδες και ότι η γύρη είναι το ψωμί που η μέλισσα ταΐζει τα παιδιά της, τον γόνο δηλαδή.
Γι αυτό η άφθονη παρουσία της στις κηρήθρες παίζει ουσιώδες ρόλο αν θέλουμε πλαίσια γεμμάτα γόνους…
(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…
(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();