Γερμανοί και Αυστριακοί καταναλώνουν 235 αυγά ετησίως κατά μέσο όρο (περίπου 14,5 κιλά σε βάρος), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για κάθε Ελβετό είναι αρκετά χαμηλότερος, στα 177 αυγά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, οι πολίτες σε αυτές τις τρεις χώρες καταναλώνουν ετησίως πάνω από 20,5 δισεκ. αυγά.

Η Αυστρία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της (κατά 84%) με βάση την εγχώρια παραγωγή, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για Γερμανία και Ελβετία διαμορφώνονται στο 70% και 61% αντιστοίχως. Βασική χώρα εισαγωγής και στις τρεις περιπτώσεις είναι η Ολλανδία, συνεπικουρούμενη κατά περίπτωση από το Βέλγιο, την Πολωνία και, φυσικά, τις μεταξύ τους εισαγωγές-εξαγωγές.

Όσον αφορά στις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται, η πλειοψηφία των αυγών αφορά στην κατηγορία του αχυρώνα, ενώ ακολουθούν τα αυγά ελεύθερης βοσκής και τα βιολογικά – τα οποία, πάντως, φαίνεται πως κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Γερμανία, τα αυγά από αχυρώνα αντιπροσώπευαν το 2017 περίπου τα δύο τρίτα (65,4%) της συνολικής παραγωγής των 12,1 δισεκ., ήτοι τα 7,9 δισεκ. αυγά, που προέρχονται από 26,4 εκατ. κότες. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο τελευταίος αυτός αριθμός αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,8%, ενώ αντιθέτως μειώθηκαν κατά 12,5% (918.000) οι κότες ελεύθερης βοσκής – κυρίως, όπως εκτιμάται, εξαιτίας των φόβων από τη γρίπη των πτηνών, που εκδηλώθηκε στις αρχές του 2017. Τέλος, οι κότες στη βιολογική διαδικασία παραγωγής αυξήθηκαν κατά 6,6%, φτάνοντας τα 4,5 εκατ., ενώ κατά 4,3% (στα 3,2 εκατ.) αυξήθηκε και ο αριθμός τους σε μικρές ομάδες ή ειδικά κλουβιά.

Στην Αυστρία, όπου η συνολική παραγωγή από τις περίπου 6,5 εκατ. κότες διαμορφώθηκε στα 1,8 δισεκ. αυγά (με την κατανάλωση να φτάνει τα 2 δισεκ.), το ποσοστό που αφορά την παραγωγή σε αχυρώνα έφτασε το 66%, ενώ το μερίδιο της ελεύθερης βοσκής διαμορφώθηκε στο 21% και της βιολογικής εκτροφής το 11%. Όπως δε φαίνεται από τα στοιχεία για την Αυστρία, κάπου 70 εκατ. αυγά καταναλώθηκαν πέρυσι την περίοδο του Πάσχα.

Τέλος, στην Ελβετία, η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,8% και έφτασε τα 923 εκατ. αυγά, καλύπτοντας όπως αναφέρθηκε το 61% της συνολικής ζήτησης (η οποία επίσης ενισχύθηκε κατά 1%). Εδώ, μεγάλος κερδισμένος είναι τα αυγά βιολογικής παραγωγής, που αυξήθηκαν κατά 12% και έφτασαν να κατέχουν μερίδιο 17,2% της συνολικής παραγωγής. Κατά 5,8% αυξήθηκε και η παραγωγή από κότες ελεύθερης βοσκής, για να ξεπεράσει τα 200 εκατ. αυγά. Πάντως, η πλειοψηφία (58,2%) της παραγωγής εξακολουθεί να προέρχεται από κότες οι οποίες εκτρέφονται σε αχυρώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές στην ελβετική αγορά μειώθηκαν κατά 4,9% πέρυσι, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στο σκάνδαλο που ξέσπασε σε Γερμανία και Ολλανδία με τη χρήση της ουσίας Fipronil στην παραγωγή.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την INTZEIDIS Consulting στο www.intzeidis.de.

ΠΗΓΗ