Tα τελευταία χρόνια στις οινικές λίστες κορυφαίων εστιατορίων σε όλο τον κόσμο κάνουν την εμφάνισή τους τα volcanic wines. Φρέσκα, ζωντανά κρασιά που εμφιαλώνονται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε ηφαιστειακά εδάφη. H Ellin Mc Coy, οινική δημοσιογράφος στο Bloomberg μας παρουσιάζει αυτά τα κρασιά, μεταξύ των οποίων είναι και αυτά της Σαντορίνης.

«Η καλλιέργεια σταφυλιών στις καμένες πλαγιές ενός ηφαιστείου που εξακολουθεί να εκπέμπει φωτιά, καπνό και λάβα είναι μια από τις πιο ακραίες μορφές αμπελοκαλλιέργειας.

Η ανταμοιβή για αυτόν τον κίνδυνο (σε ορισμένες περιοχές, τα σταφύλια καλλιεργούνται σε ηφαίστεια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή ) είναι ότι παίρνουμε μερικά από τα πιο συναρπαστικά κρασιά του κόσμου.

Το 2018 εξελίσσεται ως η χρονιά για τους λάτρεις των volcanic winesΤο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τα Volcanic Wines έγινε στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μαρτίου, μετά από events για τα ηφαιστειακά κρασιά που έγιναν σε δύο πρόσφατες ευρωπαϊκές εμπορικές εκθέσεις, τη Vinisud στη Γαλλία και την ProWein στη Γερμανία.

 

Διαβάστε σχετικά: Μια ανάλυση της αγοράς του Ασύρτικου και των οίνων Σαντορίνη ΠΟΠ

 

Γιατί γίνεται τόσος λόγος για αυτά τα κρασιά;

Η ώθηση που έχουν δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ. Τα ηφαιστειακά εδάφη αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% της παγκόσμιας επιφάνειας, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή, όπως για παράδειγμα αυτά της Σαντορίνης. Τα αλμυρά, τανικά λευκά του ελληνικού νησιού άρχισαν να έχουν τεράστια ζήτηση πριν δυο χρόνια, στην Νέα Υόρκη.

Το ηφαιστιογενές χώμα εμπλουτισμένο με τέφρα είναι επίσης υπεύθυνο για τα καπνιστά, γήινα κόκκινα και λευκά που γεννιούνται στη σκιά της Αίτνας στην Σικελία. Έχουν γοητεύσει τους περιπετειώδεις εραστές του κρασιού που θέλουν να σοκάρουν τους ουρανίσκους τους με κάτι διαφορετικό.

Ο επικεφαλής sommelier Dustin Wilson, συνιδρυτής του Verve Wine με έδρα τη Νέα Υόρκη, μου έλεγε πρόσφατα ότι αυτή την περίοδο έχει εντυπωσιαστεί από τα κρασιά των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας, οι ηφαιστιογενείς αμπελώνες των οποίων μοιάζουν με σκηνικό της αποκάλυψης. Οι πωλήσεις αυτών των κρασιών εκτός της πατρίδας τους αυξήθηκαν περισσότερο από 40% το 2017, σύμφωνα με την ένωση των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοποιών του νησιού.

 

Διαβάστε σχετκά: Οι παράξενοι ηφαιστειακοί αμπελώνες του Lanzarote

 

Το ηφαιστειακό κρασί εξακολουθεί να είναι σε νηπιακό στάδιο. Όμως ο John Szabo, συγγραφέας του βιβλίου Volcanic Wines: Salt, Grit and Power και master sommelier του Τορόντο προσπαθεί να δημιουργήσει μια ορμητική τάση.  Ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το  συνέδριο της Νέας Υόρκης, για το οποίο συγκέντρωσε 40 διαφορετικά οινοποιεία από περιοχές διαφόρων χωρών, από την Ιταλία και την Ουγγαρία μέχρι την Καλιφόρνια και την Χιλή.

“Όλα τα αγαπημένα μου κρασιά προέρχονται από αδρανή ή ενεργά ηφαίστεια”, παραδέχεται ο Szabo σε τηλεφωνική συνέντευξη που του έκανε η κυρία Mc Coy.

O Szabo αποδίδει την τρέχουσα τάση των volcanic wines σε διάφορους παράγοντες.

Πρώτον, οι περισσότεροι ηφαιστειακοι αμπελώνες είναι γνωστοί για τη διατήρηση μοναδικών, αυτόχθονων ποικιλιών σταφυλιών που προσφέρουν διαφορετικές γεύσεις από αυτές τις πανταχού παρούσες διεθνείς ποικιλίες όπως το chardonnay και το cabernet. Λίγες ποικιλίες μπορούν να αναπτυχθούν σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας. Για τον ίδιο λόγο τα χώματα αυτά δεν επηρεάστηκαν από το παράσιτο φυλλοξήρα που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων της Ευρώπης τον 19ο αιώνα. Σε μέρη όπως οι Κανάριοι Νήσοι, το ηφαιστειακό έδαφος διέσωσε τα τοπικά σταφύλια, όπως το listan negro, το οποίο έχει μια άγρια νοστιμιά στη γεύση του.

Δεύτερον, αυτή την χρονική συγκυρία οι οινόφιλοι ζητούν ιδιαίτερες γεύσεις, κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα μαλακά, φρουτώδη κόκκινα και λευκά. “Τα κρασιά που έχουν ορυκτότητα και τα ηφαιστειακά κρασιά κερδίζουν τις εντυπώσεις”, λέει ο Szabo.

Τα κρασιά από τους διάφορους τύπους ηφαιστειακών εδαφών – λάβα, ελαφρόπετρα, τέφρα, βασάλτη και πολλά άλλα – μπορεί να ποικίλουν ευρέως, αλλά τα περισσότερα μοιράζονται πολύπλοκα αρώματα, είναι πλούσια σε οξύτητα και έχουν αλμυρές, γήινες γεύσεις. Επειδή αυτά τα εδάφη είναι πορώδη, αποθηκεύουν περισσότερο νερό, κάτι το οποίο συμβάλλει στη χαρακτηριστική φρεσκάδα και πληθωρικότητα των κρασιών.

 

Αλλά και η εικόνα των ηφαιστείων μπορεί να είναι ο μυστικός λόγος που τα κρασιά αυτά γίνονται τάση. Όπως δηλώνει ο Eric Guido, διευθυντής του κρασιού και μάρκετινγκ στη Morrell and Co.: “Σκεφτείτε μόνο το ρομαντισμό που περιβάλλει τα κρασιά που καλλιεργούνται σε εδάφη που προέρχονται από τετηγμένη γη και τέφρα!”

πηγή: bloomberg

Αναρτήθηκε Δευτέρα, 9 Απρίλιος 2018, 21:23. Κατηγορία Αρθρα  

ΠΗΓΗ