Πτωτική τάση παρουσιάζει η στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου στο Πύθιο, ενώ στο Πέταλο η άνοδος που παρατηρείται δεν είναι ραγδαία και οι πιέσεις εκτιμάται ότι θα εκτονωθούν ομαλά. Και στα δύο σημεία μέτρησης, πάντως, οι στάθμες παραμένουν για 9η ημέρα πάνω από το όριο συναγερμού.

Περισσότερα από 90.000 στρέμματα εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα νερά των πλημμυρών του Έβρου, σε όλο το μήκος της παραποτάμιας ζώνης του νομού. Από αυτά, τα 40.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα, με χειμερινά σιτηρά, μηδική, σπαράγγια, σκόρδα και χειμερινά κηπευτικά, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη, στην οποία οι αγρότες ανέμεναν να σπείρουν αυτήν την περίοδο.

Αναγγελίες ζημιάς έγιναν από τον ΕΛΓΑ για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης και μέχρι τις 10 Απριλίου οι πληγέντες αγρότες θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις τους.

Ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος των ζημιών θα υπάρχει μόνο όταν θα αποστραγγιστούν τα νερά, δηλώνει η υπηρεσία του ΕΛΓΑ στον Έβρο, που διευκρινίζει ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει ο Οργανισμός θα αφορούν μόνο στις ζημιές των καλλιεργειών. Μετά την αποστράγγιση των υδάτων θα είναι δυνατή και η καταγραφή των ζημιών σε αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα και άλλες υποδομές.

ΠΗΓΗ