Περιοχή: Επιλεγμένοι αμπελώνες Αταλάντης & Δομοκού Φθιώτιδας, Ποικιλιακός Οίνος

Ποικιλίες: Syrah 40%, Merlot 40% & Cabernet Sauvignon 20%

Το ερυθρό κρασί της «τριλογίας» ποικιλιακών οίνων του οινοποιείου της “Semeli”, από επιλεγμένα αργιλοπηλώδη αμπελοτόπια της Αταλάντης και του Δομοκού Φθιώτιδας, καλλιεργημένα σε πλαγιές σε υψόμετρο 400 με 450 μέτρα.

Ακολουθείται η κλασσική ερυθρή οινοποίηση, με κρυοεκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές  για 4 ημέρες στους 8ο με 10ο C, και κατόπιν ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 22ο με 24ο C.

Το κρασί παλαιώνει για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, πριν την κυκλοφορία του.

Χρώμα μέτριο πορφυρό.

Στην μύτη αρχικά διακρίνουμε νότες δρυός, βανίλια, καπνιστό μπέικον, σοκολάτα και μελάνι (ορυκτότητα). Με τον αερισμό το κρασί εμφανίζει σταδιακά νότες από ένα μπουκέτο μαύρων φρούτων, όπως βατόμουρα, κεράσια, blueberries μαζί με ζαχαρωμένα κόκκινα φρούτα (σμέουρα), σε συνδυασμό με πικάντικα μπαχαρικά, όπως  μαύρο πιπέρι και άρκευθο. Φυτικές νότες φυλλωμάτων καθώς βοτανικές νότες ευκαλύπτου και φαρμακευτικών φυτών συμπληρώνουν το αρωματικό του προφίλ.

Τα πρωτογενή φρουτώδη αρώματα της μύτης, παραπέμπουν κατά κύριο λόγο στην επικράτηση της ποικιλίας Syrah.

Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή, με τανίνες μέτριες (+) αλλά μαλακές και αλκοόλ υψηλό, ικανοποιητικά ενσωματωμένο στο μέτριο σώμα του κρασιού.

Αρωματικά στο στόμα σε πρώτο πλάνο διακρίνουμε το βαρέλι (νότες σοκολάτας & καφέ), το οποίο επικαλύπτει σχετικά το φρούτο του κρασιού  που αποτελείται από μαύρα φρούτα (λίγο άγουρα), κόκκινα δαμάσκηνα, πικάντικα μπαχαρικά, όλα δεμένα στην αγκαλιά της αφυπνιστικής οξύτητας του κρασιού που θυμίζει ερυθρό εσπεριδοειδές.

Η επιγευση είναι μέτριας διάρκειας με σοκολατένιο χαρακτήρα (βαρέλι).

 

Όχι μακριά, στιλιστικά από ένα γαλλικό St Joseph του βόρειου Ροδανού, το Aetheria ερυθρό είναι απολαυστικό άμεσα, μια και το μέτριο σώμα του κρασιού δεν μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω παλαίωση.

Κρασί ιδανικό να συνοδεύσει τις πλούσιες και λιπαρές πρωτεΐνες των Πασχαλινών εδεσμάτων (αρνί, κατσίκι κ.α.), λόγω της εξυγιαντικής υψηλής οξύτητας του, θα μπορούσε επίσης, να σταθεί επάξια δίπλα σε μια ποικιλία από καθημερινά πιάτα της Ελληνικής κουζίνας, όπως «ιμάμ-μπαϊλντί» ή «μουσάκα», προκειμένου να εξισορροπήσει τον «λαδερό» χαρακτήρα τους.

Θα ήταν ωφέλιμη, η δυνατότητα μετάγγισης του κρασιού τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κατανάλωση του. Abv: 14%

Τιμή: 15,00 ευρώ

 

Δοκίμασε ο Δημήτρης Σιώτας

Αναρτήθηκε Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2018, 10:20. Κατηγορία Tastings, Ερυθρά  

ΠΗΓΗ