Οι πωλήσεις φιαλών magnum (1,5lt.) έχουν διπλασιαστεί στην Βρετανία, καθώς οι μεγαλύτερες φιάλες έχουν αρχίσει να γίνονται mainstream.

Το μπουκάλι magnum, που κάποτε αγοραζόταν από τους τραπεζίτες της Μ. Βρετανίας για ειδικές περιστάσεις, αρχίζει να γίνεται mainstream καθώς τα σούπερ μάρκετ αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων.

Τα Waitrose λένε ότι οι αγορές των magnum διπλασιάστηκαν για το 2017, ενώ στο Sainsbury και στα Tesco δείχνουν αύξηση πάνω από 20%. Στο Majestic Wine, το μεγαλύτερο κατάστημα ειδών κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 500%.

Τα Magnums συνδέονται συνήθως με τη σαμπάνια, αλλά η νέα τάση, σύμφωνα με τα Waitrose, αφορά στους μη αφρώδεις οίνους όπως τα Côtes du Rhône σε φιάλες των 1,5 λίτρων.

 

Σας ενδιαφέρει:

 

Οι αγοραστές αναζητούν πιο προσιτές επιλογές σε αυτά τα μπουκάλια δήλωσε η Anne Jones, υπεύθυνη κατηγοριών κρασιού, μπίρας και οινοπνευματωδών στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ. Ένα magnum soave κοστίζει £ 8 στο Tesco, ενώ ένα malbec κοστίζει £ 15 στο Sainsbury’s. Αυτό είναι σημαντικά φθηνότερο από τα magnums της σαμπάνιας – όπως των Moët, Lanson και Bollinger – όπου οι χαμηλότερες τιμές κυμαίνονται μεταξύ £ 65 και £ 90.

Ένα ρεκόρ £ 15 εκατομμυρίων σε πωλήσεις magnum αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, σύμφωνα με την Nielsen Research. Παρόλο που οι πωλήσεις αυτές είναι μέτριες για  μια αγορά κρασιού 6,7 δις της Αγγλίας, η έκθεση δείχνει μια τάση που διαμορφώνεται, όπως τονίζει και η εμπειρογνώμονας του αλκοόλ, Petra Meier.

« Αν φτάσουμε στο στάδιο όπου η τιμή θα είναι πολύ ευνοϊκή για αγορά από τον καθένα, όπως συμβαίνει και με το κρασί σε ασκό, τότε αυτό θα ήταν ανησυχητικό “, δήλωσε η καθηγητρια Petra Meier, επικεφαλής της Ομάδας Ερευνών Αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Η Meier είπε ότι η εικόνα ενός magnum ως προϊόντος πολυτελείας έχει σχετιστεί με ιστορικά ποτά, αλλά η έκρηξη σε φθηνά φιαλίδια 1,5 λίτρων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εικόνα που έχουμε για τα magnum.

Η Meier υποστηρίζει ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη σερβιρίσματος τείνουν να οδηγήσουν σε “όλο και πιο γρήγορη κατανάλωση”, η οποία θα έπληττε τις πρόσφατες τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας λέει ότι το 31% των ενηλίκων πίνουν περισσότερες από τέσσερις μονάδες την πιο χαλαρή ημέρα της εβδομάδας ενώ το ποσοστό αυτό ήταν  37% πριν από μια δεκαετία.

 

Στην Αυστραλία – όπου τα magnum έχουν ήδη γίνει mainstream  εδώ και αρκετό καιρό – η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος πιστεύεται ότι επηρεάζει σχεδόν τους μισούς νέους ενήλικες, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στην κατανάλωση από μεγαλύτερα μπουκάλια. Κατά κεφαλή, η κατανάλωση οινοπνεύματος στην Αυστραλία είναι μόνο οριακά υψηλότερη από ό, τι στη Βρετανία. Ανέρχεται στα 12,6 λίτρα καθαρής αλκοόλης ετησίως, έναντι 12, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι εξαγωγές magnum από την Αυστραλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 130% πέρυσι, σύμφωνα με την Wine Australia. Αλλά εκεί, η υπερβολική κατανάλωση οφείλεται στο φτηνό κρασί σε “goon bag” (ασκός), που ξεκίνησε να είναι δημοφιλές στη δεκαετία του 1960.

Η βρετανική έκδοση μετονομάστηκε σε “bagnum” και από τότε που ξεκίνησε το 2013, με κόστος μεταξύ £ 22 και £ 30 ανά ασκό, οι πωλήσεις διπλασιάζονται κάθε χρόνο.

“Οι λιανοπωλητές θεωρούν σχετικά μ΄αυτό το ότι δεν είναι η κατανάλωση κρασιού που είναι σημαντική, είναι η εμπειρία κατανάλωσης “, δήλωσε ο Joe Fattorini, ένας από τους παρουσιαστές του The Wine Show στο Channel 5.” Υπάρχει κάτι πολύ κοινωνικό στην προτίμηση των magnum ως τάση. Είναι ένας τρόπος σύνδεσης. “

Ο Fattorini επιμένει ότι τα καλύτερα κρασιά που έχει δοκιμάσει προήλθαν από magnum.

Το κρασί ωριμάζει πιο αργά σε μεγαλύτερα μπουκάλια, έτσι αναπτύσσει πιο πολύπλοκα αρώματα και υφές, αλλά διατηρεί ακόμα τα ωραία φρέσκα φρούτα“, λέει.

 

Διαβάστε κι αυτό:

Κρασί και μέγεθος φιάλης: Παίζει ρόλο το μέγεθος;

 

Αναρτήθηκε Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2018, 11:08. Κατηγορία Ειδησεις  

ΠΗΓΗ