«Η αύξηση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι πολιτικές εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της ενέργειας». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Climatherm Energy 2018».

Η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, τόνισε ο Υπουργός. Στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης που συντελείται το μερίδιό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αυξάνεται σταθερά. Προσεγγίζει το 29% στην ηλεκτροπαραγωγή και στόχος είναι να καλύπτει περίπου το ήμισυ μέχρι το 2030.

Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου για την περεταίρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και σημείωσε ότι το 2018-20 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW, που αφορούν σε επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ, προχωρώντας παράλληλα στη θέσπιση ενός νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Ανέδειξε τον νέο νόμο-τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες αποτελούν πρωτοποριακό εργαλείο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο δεύτερος, πιο δύσκολος, στόχος για τη χώρα, αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο την εξοικονόμηση περίπου του 1,5% της ενέργειας που καταναλώνεται. Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε τόσο στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα όσο και σε παρεμβάσεις που αφορούν την αναβάθμιση σε δημόσια κτήρια.

Υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει το φυσικό αέριο, ως «καύσιμο-γέφυρα», τόσο με την προώθηση και υλοποίηση σημαντικών υποδομών μεταφοράς, όσο και με την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις της χώρας. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο σχεδιασμό για προώθηση μορφών καθαρής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μέσω κοινών πρωτοβουλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (έξυπνα νησιά).

ΠΗΓΗ