Η Κατερίνα Τοπούζογλου ίδρυσε μια απ’ τις πιο ελπιδοφόρες μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με παγκόσμια περιβαλλοντική δράση

Δημοσίευση:

Πάνω από 20 τόνοι σκουπιδιών από το βυθό της θάλασσας και 100 τόνοι σκουπίδια από τις ακτές, που αντιστοιχούν σε περίπου 5.800 αντικείμενα και περίπου 14.500 λεπτά κάτω απ’ το νερό. Αυτό είναι σε αριθμούς το έργο της AllForBlue σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς ακτών και θαλασσών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πίσω απ’ αυτό η Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια καταδύσεων αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, που έχει ασχοληθεί με τη βιολογία καρχαριών, και από μικρή δεν έφευγε απ’ την παραλία αν δεν μάζευε πρώτα μαζί με τους γονείς της όσα περισσότερα σκουπίδια μπορούσε.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κατερίνα έχει αφοσιωθεί στην προστασία των θαλασσών και ειδικότερα των καρχαριών, και παράλληλα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί μέσα από δράσεις σε όλο τον κόσμο.

Δίνοντας σεμινάρια για την προστασία των καρχαριών θέλει να αναδείξει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Παράλληλα “οργώνει” παραλίες μαζί με δύτες και εθελοντές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθαρίζοντας τις ακτές και τους βυθούς από σκουπίδια.

Το 2017 ίδρυσε την AllForBlue, ένα διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με όραμα, όπως λέει στο News 24/7, «να σταματήσει να έχει λόγο ύπαρξης», δηλαδή να εξαφανιστούν τα σκουπίδια απ’ το βυθό της θάλασσας!

Καρχαρίες: ένα «παρεξηγημένο» είδος

Ένας απ’ τους στόχους της AllForBlue είναι να καταδείξει πως οι καρχαρίες είναι το πιο παρεξηγημένο είδος του ζωικού βασιλείου, αφού είναι γνωστοί «σκουπιδοφάγοι», καθώς τρέφονται κυρίως με άρρωστα ή αδύναμα ψάρια, αλλά και σκουπίδια, αποτελώντας, όπως σημειώνει, τους επίσημους καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Έτσι, στα σεμινάρια που διαρκούν μιάμιση ώρα και είναι διαμορφωμένα ώστε να μπορεί να τα παρακολουθήσει συγχρόνως ένα παιδί πέντε ετών μαζί με τον παππού του, η Κατερίνα συστήνει σε μικρούς και μεγάλους τα εκατοντάδες είδη που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Για την ακρίβεια πρόκειται για 506 είδη καρχαριών, εκ των οποίων τα 36 απαντώνται στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα αυτά τα σεμινάρια τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 30.000 άτομα παγκοσμίως, στους οποίους απονέμεται δίπλωμα Shark Awareness & Ocean Conservation.