[ad_1]

Tο κεRασάκι στην τούρτα (της σειράς 5)

Η σειρά 5 της John Deere βρίσκεται στην παραγωγή από το 2008. Αποτελεί δε τον στυλοβάτη της Μεγάλης αμερικανικής εταιρείας γιατί απαρτίζεται από πάρα πολλά μοντέλα (E,GF, GV, GL, M) σε κανονικά ή ειδικά τρακτέρ (δενδροκομικά αμπελουργικά κ.α). Όπως όμως λέει και η παροιμία “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, έτσι και οι John Deere ανανέωσε την σειρά 5R το 2017 κάνοντας την κορυφαία της σειράς 5. Πως; Μα φυσικά προσθέτοντας της χαρακτηριστικά από τα μεγάλα αδέρφια της, όπως υτόματα κιβώτια, ισχυρούς εξελιγμένους, κινητήρες και αρκετά ηλεκτρονικά.

 

Κινητήρας

Η σειρά αντλεί την ισχύ της από τον πολύ καλό 4,5l τετρακύλινδρο turbo John Deere Powertech κινητήρα με αποδόσεις από 90 έως 125, 135 ίππους ανάλογα με το μοντέλο. Oι προδιαγραφές καυσαερίων υπερκαλύπτουν τα στάδια IIIB (Tier4) και αυτό επιτυγχάνεται φυσικά με το πολύ καλό και αναβαθμισμένο σύστημα εισαγωγής Common Rail με ηλεκτρονικού ελέγχο και τα συστήματα επανακυκλοφορίας καυσαερίων, οξειδωτικό καταλύτη και φίλτρο σωματιδίων DPF επί το ελληνικότερον. Όλα αυτά χωρίς την προσθήκη Adblue.

Όλα τα παραπάνω του χαρίζουν εκπληκτική ευστροφεία χαμηλή κατανάλωση αλλά και δυνατότητα αύξησης της ισχύος σε περίπτωση ανάγκης (μοντέλο 5135) κατά 8% ήτοι 10 ίππους πιέζοντας φυσικά το μαγικό κουμπί το οποίο είναι και αυτό δώρο από τα αδέρφια του της σειράς 6. Ο κινητήρας χρειάζεται αλλαγή λαδιών κάθε 500 ώρες.

Μετάδοση

Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Για όλα τα μοντέλα της νέας σειράς 5R υπάρχουν τρεις επιλογές κιβωτίων ταχυτήτων, το Quad Manual 16-16 το οποίο είναι χειροκίνητο με τέσσερις ταχύτητες και τέσσερις περιοχές όλα PowerShift (χωρίς συμπλέκτη), το command quad 16-16 και το 32-16 με 8 ταχύτητες, τέσσερις περιοχές (PowerShift) αυτό το κιβώτιο χαρίζει στο τρακτέρ μέγιστη ταχύτητα 40 χιλιομέτρων την ώρα και μάλιστα στη λειτουργία Eco αυτή επιτυγχάνεται στις 1759 στροφές ανά λεπτό του κινητήρα. Οι αλλαγές γίνονται είτε χειροκίνητα από το κομψό Joystick είτε αυτόματα γυρνώντας τον περιστροφικό διακόπτη που υπάρχει πάνω του.

Στο τιμόνι υπάρχει ηλεκτρική ρεβέρσα που συνήθως όμως χρησιμοποιείται μόνο σαν ηλεκτρικό χειρόφρενο στην κεντρική θέση της γιατί οι αλλαγές πορείας γίνονται και από το joystick (πολύ χρήσιμο για την χρήση του κούβα). Πάντως ο συμπλέκτης υπάρχει για τους παραδοσιακούς που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν, ο αυτόματος όμως συμπλέκτης κάνει πολύ καλά τη δουλειά του χωρίς απότομες αλλαγές εξασφαλίζοντας έτσι ομαλή πορεία. Τέλος οι αλλαγές λαδιών στο κιβώτιο γίνονται κάθε 1.500 ώρες λειτουργίας.

Υδραυλικό

Το υδραυλικό του σύστημα αναβαθμίστηκε κατά πολύ αποκτώντας ηλεκτρονικό έλεγχο και πάρα πολλά βοηθητικά συστήματα, ένα από αυτά είναι και το iTec το οποίο προγραμματίζει το υδραυλικό σε σχέση με τα παρελκόμενα ρυθμίζοντας αυτόματα κάθε φορά τη θέση του όπως έχει τοποθετηθεί στην μνήμη Επίσης η αντλία μπορεί να χρησιμοποιείτε On Demand και αυτό χάρη στο σύστημα PFC χρησιμοποιώντας τη δηλαδή μόνο όταν χρειάζεται παροχή πίεσης και όχι συνέχεια μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τις φθορές της. Οι έξτρα παροχές είναι τέσσερις και ανυψωτική του ικανότητα φτάνει έως τους 4.750Kg πίσω και 3500 Kg μπροστά με απόδοση αντλίας 80l/min και προαιρετικά 114l/min (στο μοντέλο 5125).

Ευελιξία

Η ευελιξία στην 5R είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Κοντό μεταξόνιο 225cm χωρίς όμως να χρειαστεί να τοποθετηθούν μικρά λάστιχα για να μη χάνει σε έλξη το τρακτέρ και η ρυθμιζόμενη ανεξάρτητη ανάρτηση τριών σημείων TLS μπροστά (δώρο και αυτή από τη σειρά 6) κάνουν το τρακτέρ να στρίβει σχεδόν επιτόπου. Το ύψος της ανάρτησης αυξομειώνεται είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα με το σχετικό διακόπτη στην καμπίνα.

PTO

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο PTO έχει τρεις επιλογές 540, 540ECO και 1.000 στη θέση ECO οι στροφές του βγαίνουν στις 1645 σ.α.λ.του κινητήρα.

Καμπίνα 
Η ευρύχωρη και ευάερη καμπίνα έχει αναβαθμιστεί πλήρως σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι η απουσία οργάνων πάνω στην κολώνα του τιμονιού. Αυτά πλέον βρίσκονται σε μία οθόνη στην δεξιά κολώνα της καμπίνας η οποία είναι χωρισμένη στα δύο, το ψηφιακό κομμάτι με πληροφορίες για τις στροφές του μοτέρ την ταχύτητα κτλ. και το αναλογικό το οποίο έχει ψηφιακά όργανα σε αναλογική μορφή για θερμοκρασία, καύσιμο κτλ. Το πολύ άνετο κάθισμα έχει ένσωματωμένα πάνω στο δεξιό μπράτσο του όλα τα χειρητήρια και είναι περιστρεφόμενο κατά 50 μοίρες. Εκεί που ακριβώς πάει το χέρι υπάρχει το Joystick του κιβώτιου, τα κουμπιά προγραμματισμού λειτουργιών και οι διακόπτες υδραυλικού, PTO καθώς και το χειριστήριο του κουβά, μηχανικό ή ηλεκτρικό (sic λεπτομέρεια) στα μοντέλα με ηλεκτρικό joystick ελέγχου του κουβά πάνω σε αυτό υπάρχουν και τα κουμπιά αλλαγών των ταχυτήτων καθώς και της αλλαγής κατεύθυνσης έτσι ώστε να μη χρειάζεται να παίρνει ο χειριστής το χέρι του από αυτό κάνοντας τις αλλαγές. H ορατότητα πάντως είναι εκπληκτική καθώς δεν υπάρχει διαχωριστική μπάρα στο κάτω σημείο του μπριζ και αυτό επεκτείνεται ως την οροφή λειτουργώντας έτσι ως μία μεγάλη ηλιοροφή που είναι πάρα πολύ χρήσιμη για τη χρήση του κουβά. Επίσης προς τα εμπρός η ορατότητα είναι σαφώς βελτιωμένη γιατί το καπό είναι κεκλιμένο και πολύ κοντό. Σσε αυτό έχει βοηθήσει και η τοποθέτηση του ψυγείου λαδιού μαζί με τον ηλεκτρικό του ανεμιστήρα πάνω από τον κινητήρα για να μην αυξηθεί το μήκος του καπό. Και στο νέο της κούβα 540 που φορούν τα μοντέλα της σειράς η John Deere εχεί δώσει η μεγάλη σημασία στην ορατότητα τοποθετώντας την μπάρα που βοηθά στην οριζοντίωση του κουβά κατά την ανύψωση που συνήθως τη βλέπουμε στα τρακτέρ πάνω από την μπούμα, εδώ είναι τοποθεστημένη από κάτω στα πρότυπα των μεγάλων φορτωτών. 

Η ορατότητα πάνω από όλα!

Συμπέρασμα

Με τα τρακτέρ της σειράς 5R οι μέσες και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα βρουν το τρακτέρ που χρειάζονται δυνατό, κοντό, ευέλικτο, οικονομικό και πανίσχυρο. Πάντως για να μην αφήσει παραπονεμένους και τους αγρότες ειδικών καλλιεργειών (αμπέλια, δέντρα) η εταιρεία σύντομα θα λανσάρει και το μοντέλο RΝ (όπου Ν=στενό) με όλα τα χαρακτηριστικά όμως του κανονικού 5R.

Ο ανταγωνισμός που ακούει στο όνομα New Holland T5 αλλά και Kubota σειρα M5 είναι ισχυρός αλλά με τις αλλαγές και αναβαθμίσεις που έκανε η John Deere στη νέα της σειρά τον άφηνε παρασάγγας πίσω.

Μια πρώτη γεύση απ’ το καινούριο αριστούργημα της John Deere πήραμε στην Agrotica 2018  στην Θεσσαλονίκη. Αναλυτική δοκιμή έρχεται οσονούπω.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν τα μοντέλα της σειράς εν δράσει.

Για τιμές και περισσότερες πληροφορίες για τη νέα σειρά καθώς και για όλα τα μηχανήματα John Deere μπορείτε να απευθυνθείτε στην επίσημη εισαγωγική αντιπροσωπεία AGROTECH SA Μποζατζίδης – Μητσιολίδης.