[ad_1]

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 η ΟΜΣΕ πραγματοποιεί τις ποιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας της.
Και είναι η πρώτη φορά που η διεκδίκηση γίνεται ας μου επιτραπεί η έκφραση από πολύ βαριά χαρτιά του μελισσοκομικού γίγνεσθαί.
Υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά για να είμαι ειλικρινής με σιγουριά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι, που δεν τους γνωρίζω όλους και πολλοί που δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

Ο νυν πρόεδρος Βασίλης Ντούρας θα είναι ξανά υποψήφιος.
Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης
Ο Τάσος Ποντίκης
Ο Κώστας Καλαπούτης
Ο Νίκος Παλαιοκώστας

Προς το παρόν για αυτούς ξέρω μα ακούγονται και άλλοι.

Θα πρέπει να εξηγήσω την διαδικασία της ψηφοφορίας και της ανάδειξης του προέδρου πρώτα.
Κατ αρχήν να πω ότι το καταστατικό της ΟΜΣΕ σε ότι αφορά την ανάδειξη προέδρου είναι αναχρονιστικό κατά την γνώμη μου και δεν βοηθάει καθόλου κυρίως νέα άτομα στον χώρο που δεν είναι δικτυομένα να πάρουν την πρωτιά.

Θα έλεγα ότι είναι κομμένο και ραμμένο έτσι ώστε πρόεδρος να βγαίνει ο έχων το χρίσμα των ισχυρών.

Το καταστατικό της ΟΜΣΕ που εκπροσωπεί 40 χιλιάδες μελισσοκόμους είναι ίδιο με ένα καταστατικό ενός μικρού συλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείου.

Έτσι λοιπόν έχουμε.
Κατά την γενική συνέλευση της ΟΜΣΕ που θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου, θα γίνει εκλογοαπολογιστικός απολογισμός του τελευταίου Δ.Σ.
Ο πρόεδρος θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα του και θα δεχτεί ερωτήσεις.
Στην συνέχεια όποιος θέλει να είναι υποψήφιος θα μπορεί να πάρει για λίγα λεπτά τον λόγο.
Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μεταξύ 10ατης και 12ατης ώρας καθώς μετά χτυπάει το κουδούνι και ξεκινάει η εκλογική διαδικασία.

Ως εδώ όπως καταλαβαίνετε αν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος τον τρώει η μαρμάγκα αφού μέσα σε 5 ή 10 λεπτά της ώρας πρέπει να πείσει τους εκλέκτορες ότι είναι όμορφος.
Ναι καλά διαβάσατε, ότι είναι όμορφος πρέπει να τους πείσει, καθώς σε τόσο σύντομο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να κατορθώσει κάτι διαφορετικό…

Οι εκλέκτορες, αυτοί που θα ψηφίσουν δηλαδή, είναι αντιπρόσωποι που έχουν στείλει στην Λάρισα στην έδρα της ΟΜΣΕ οι κατά τόπους μελισσοκομικοί σύλλογοι της χώρας.
Ανάλογος του αριθμού μελών που έχει ένας σύλλογος είναι και ο αριθμός των εκλεκτόρων.
Αν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Μεσολογγίου έχει 40 μέλη, θα στείλει έναν εκλέκτορα, ενώ αν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αθήνας έχει 400 μέλη θα στείλει 10 εκλέκτορες.
Έτσι προκύπτει ο αριθμός των εκλεκτόρων, η δε παραπάνω αναφορά των συλλόγων είναι τυχαία για να καταλάβει ο κόσμος, και δεν γνωρίζω τον αριθμό των μελών τους.

Οι εκλέκτορες λοιπόν θα ψηφίσουν, και ο κάθε ένας νομίζω έχει δικαίωμα να βάλει περισσότερους από 1 σταυρό προτίμησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι εκλέκτορες δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν πρόεδρο της ΟΜΣΕ, μα ψηφίζουν μόνο τα μέλη που θα απαρτίσουν το ΔΣ της ΟΜΣΕ.
Αυτό κατά την γνώμη μου είναι κραυγαλέο λάθος.

Ανάλογα το πόσους σταυρούς προτίμησις θα λάβει ο κάθε υποψήφιος θα πάρει και την ανάλογη θέση.
Οι 8 πρώτοι σε σταυρούς προτιμήσεις θα αποτελέσουν το ΔΣ της ΟΜΣΕ.

Κάπου εκεί τελειώνει η ψηφοφορία και ο ρόλος των εκλεκτόρων οι οποίοι αποχωρούν, και τον ρόλο αναλαμβάνουν τα 8 εκλεγμένα μέλη.

Αυτά τα 8 μέλη συνέρχονται σε σώμα και κλείνονται σε ένα δωμάτιο.
Εκεί ήσυχα και ωραία μοιράζονται οι ρόλοι.
Αν υπάρχουν δυο υποψήφιοι για μια θέση τότε γίνεται ψηφοφορία μεταξύ των 8, και αυτός που θα πάρει τους περισσότερους ψήφους εκλέγεται.

Ο έχων τους περισσότερους φίλους μεταξύ των 8 εκλεγμένων θα αναδειχτεί πρόεδρος.

Η σειρά των εκλεγμένων δεν έχει καμία σημασία.

Πχ στις προηγούμενες εκλογές του 2015 ο Νίκος Παλαιοκώστας ήρθε πρώτος σε σταυρούς εκλεκτόρων και τελικά έγινε ταμίας της ΟΜΣΕ, ενώ ο τρίτος σε σταυρούς εκλεκτόρων Βασίλειος Ντούρας έγινε πρόεδρος.

Με λίγα λόγια το καταστατικό της ΟΜΣΕ έτσι ως έχει, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την αρχή της δημοκρατίας.

Προσέξτε τώρα.

Η εκλογική διαδικασία, η κατανομή των ρόλων του ΔΣ δεν είναι καθόλου μια αθώα υπόθεση.
Τηλέφωνα άνωθεν, πιέσεις, ρουσφέτια ακόμα και εκβιασμοί στα μέλη δεν πρέπει να θεωρούνται αδιανόητες καταστάσεις.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων θα προσπαθήσουμε σήμερα να δούμε τις πιθανότητες των υποψήφιων.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η πεντάδα που ανέφερα ποιο πάνω πρέπει να θεωρηθεί ως πιθανή να εκλεγεί στο επόμενο ΔΣ της ΟΜΣΕ.

Οι τρεις θέσεις που απομένουν δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

Ας πούμε όμως ότι η πεντάδα αυτή καλείται να ψηφίσει για πρόεδρο.
Τότε νομίζω ότι εκλέγεται ο Βασίλης Ντούρας με 3 ψήφους, ενώ Γκουσιάρης και Ποντίκης λαμβάνουν από μια ψήφο, ή ίσως ο ένας εκ των δυο θυσιαστεί και δώσει την ψήφο του στον άλλον, αλλά και τότε μιλάμε για νίκη Ντούρα με ψήφους 3-2.

Με τους τρεις ψήφους που έχει ήδη ο Βασίλης Ντούρας στο τσεπάκι, πριν καν αρχίσει η εκλογική διαδικασία, του απομένει να βρει μόνο μια ψήφο ακόμα για να ελέγχει τουλάχιστον τους 4 από τους 8 και να εξασφαλίσει σχεδόν την προεδρία του.

Θα τολμήσω να πω ότι οι 3 θέσεις που απομένουν για να κλείσει η 8αδα θα είναι δυο προσκείμενες στον Βασίλη Ντούρα, και μια προσκείμενη σε κάποιον άλλον υποψήφιο.

Δηλαδή με τα μέχρι τώρα δεδομένα η υποψηφιότητα Ντούρα αναμένεται ότι είναι η περισσότερο πιθανή από όλες να κερδίσει και αυτές τις εκλογές.

Ας δούμε τώρα όμως τα προφίλ των υποψηφίων.

Βασίλης Ντούρας.

Πρόεδρος της ΟΜΣΕ για 2 συνεχόμενες θητείες.
Η προεδρία του δίχασε τον κλάδο περισσότερο από κάθε άλλη.
Αν ήμουν στην θέση του δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα και θα έφευγα με αξιοπρέπεια.
Δεν έχει σε καμία περίπτωση την αποδοχή της βάσης των μελισσοκόμων.
Θα έλεγα ότι η προεδρεία Ντούρα χαρακτηρίζεται από ένα σωρό γκάφες.
Δίνει συνεντεύξεις και προκαλεί θύελλες, κάνει διαβουλεύσεις με το υπουργείο και διαπραγματεύεται από μηδενική βάση, χωρίς καν να φροντίσει να μάθει αν αυτά που δέχεται ισχύουν και στους άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας.
Πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τυχόν επόμενη θητεία Ντούρα θα αποτελέσει διάσπαση του κλάδου.
Και το λέω αυτό όντας τόσο σίγουρος όσο ότι θα ανατείλει ξανά ο ήλιος αύριο το πρωί.

Το τελευταίο άρθρο του Melissocosmou για την υπόθεση των πετρελαίων των μελισσοκόμων έκανε παπόρι την πλευρά που πρόσκειται στον πρόεδρο.

Θα τους συνιστούσα να πιουν ξύδι, 1.300 ευρώ έχασα από πετρέλαια από τις βλακείες τους

Αλέξανδρος Γκουσιάρης

Ο έτερος Καππαδόκης για τον θώκο της ΟΜΣΕ και φίλος Αλέξανδρος Γκουσιάρης έγινε γνωστός στην Μελισσοκομική Ελλάδα για την καλή του δουλειά που είχε ως αποτέλεσμα τα προϊόντα του, η τομάτα και το μέλι να φύγουν από τα στενά όρια της χώρας μας και πάνε στα πέρατα του κόσμου ξεπερνώντας μάλιστα την Ελληνική γραφειοκρατία.
Έχει γίνει αγαπητός και μέσα από τις συμβουλές και τα σεμινάρια που δίνει ανα την Ελλάδα συμβουλεύοντας τους μελισσοκόμους.
Θεωρείται ως ο άνθρωπος κλειδί που θα μπορούσε να ενώσει τον κλάδο, αφού έχει πολύ καλές σχέσεις με την ΟΜΣΕ, πολύ καλές σχέσεις με τους μελισσοκόμους, πολύ καλές σχέσεις με την ερευνητική κοινότητα, πολύ καλές σχέσεις με τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης και Έβρου που έχουν φύγει από την ΟΜΣΕ.
Είναι λογικό ένας άνθρωπος που πέτυχε τόσο πολύ σε προσωπικό επίπεδο να θεωρείτε πως θα επιτύχει και σε τυχόν εκλογή του στο τιμόνι του κλάδου.
Είμαι σίγουρος ότι αν οι εκλογές γινόταν από την βάση, από τους μελισσοκόμους, και όχι από εκλέκτορες και ΔΣ, ότι ο Αλέξανδρος θα εκλέγονταν χαλαρά.

Το μειονέκτημα του είναι ότι δεν είναι δικτυωμένος τόσο πολύ ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο ΔΣ, κατά την γνώμη μου πάντα.

Αναστάσιος Ποντίκης

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων έγινε γνωστός μέσα από το έργο του.
Εργατικός όσο λίγοι πρόεδροι Συλλόγων είναι πανταχού παρόν και ο λόγος του μετράει.
Στα υπέρ του είναι και η χλιδάτη διοργάνωση του 2ου Επαγγελματικού Συνεδρίου Μελισσοκομίας που έγινε στα Ιωάννινα.
Δύσκολα θα ξεπεραστεί σε ποιότητα και οργάνωση αυτό το συνέδριο, και αυτό είναι κάτι που οφείλεται στον Τάσο Ποντίκη.
Αν ένας άνθρωπος κάνει τόσα πολλά για τον Σύλλογο του δεν είναι φυσικό να προσπαθήσει τα μέγιστα από το τιμόνι της ομοσπονδίας;
Και σε αυτή την περίπτωση το μειονέκτημα του είναι ότι δεν έχει την δικτύωση που χρειάζεται για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο ΔΣ.

Ωστόσο ότι και να λέμε τώρα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και εξωθεσμικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να στηρίξουν κάποιοι υποψήφιο, ή να δώσουν γραμμή σε κάποιους εκλέκτορες να ψηφίσουν κάποιον υποψήφιο.

Τέλος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς να δούμε να εκλέγεται πρόεδρος ένα απόλυτο αουτσάιντερ που θα προκύψει μετά από καραμπόλα δυο υποψήφιων και ο νοών νοείτω αυτοί που ασχολούνται με τα εκλογικά ξέρουν τι λέω.

Θα πω για μια ακόμα φορά, ότι η προσωπική μου θέση είναι, η εκλογική διαδικασία να γίνεται από την βάση κάθε 4 χρόνια.
Οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας με τα μελισσοκομικά τους βιβλιάρια, να ψηφίζουν συνδυασμό υποψήφιου, και ο πρώτος σε ψήφους να εκλέγεται πρόεδρος.
Επιπλέον η έδρα της Ομοσπονδίας να παει κοντά στο κέντρο των αποφάσεων δηλαδή στην Αθήνα, ώστε και Κρητικοί, και Νησιώτες να είναι σε θέση να εκλέγουν στην Ομοσπονδία και να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτήν.
Η δε έδρα στην Αθήνα θα μπορούσε να συνοδεύεται από ένα μουσείο μελισσοκομίας στην πρωτεύουσα τα έσοδα του οποίου θα βοηθούσαν οικονομικά την ομοσπονδία, όπως και την διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ μελιού που έπρεπε να διοργανώνεται πάλι από την ομοσπονδία και να καρπώνεται τα έσοδα τα οποία έπρεπε να διατίθενται για έρευνα και πρόοδο της Ελληνικής μελισσοκομίας.

Κλείνοντας να τονίσω προς την ερευνητική μας κοινότητα να μείνει έξω από την εκλογική διαδικασία και να μην στηρίξει υποψήφιο καθώς κάτι τέτοιο θα έκαιγε τον υποψήφιο.

Αυτά προς το παρόν

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…

(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();[ad_2]

Source link