[ad_1]

Άξιος διάδοχος;

Η Zetor είχε σχεδόν 11 χρόνια αποχή  απ’ τους  6κύλινδορυς απ’ τους κινητήρες. Αντί όμως να βάλει το κεφάλι κάτω και να σχεδιάσει έναν δικό της όπως συνεχώς διατεινόταν  για τους δικής της κατασκευής κινητήρες  που φορούσαν τα μοντέλα της ως τώρα (κάτι που ίσως τη διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους κατασκευαστές οι οποίοι προτιμούσαν και προτιμούν δοκιμασμένες λύσεις, βλέπε Deutz – Perkins-FPT κ.α.) προτίμησε ίσως και για λόγους prestige την εύκολη λύση Deutz 6 λίτρων, έναν κινητήρα που φοράνε και τα μοντέλα 700 της Fendt καθώς και η σειρά 6  της SDF (Same, Deutz Fahr).

 

Στη χώρα μας το να πάρεις τρακτέρ για δοκιμή στο χωράφι από τους εισαγωγείς – αντιπροσώπους είναι πράγμα απαγορευτικό, ιδίως στις μέρες όπου η οικονομική κρίση τους αναγκάζει να διαθέτουν πολύ λίγα μοντέλα στόκ ( πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Γιατί πώς να το κάνουμε άλλωστε, άλλο να έχεις το μηχάνημα στην κατοχή σου για αρκετές μέρες και να ανακαλύψεις όλες τις αδυναμίες του και άλλο να το δοκιμάζεις για λίγο και μάλιστα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του οδηγού της εταιρίας στις εκάστοτε παρουσιάσεις –φιέστες που αυτές διοργανώνουν. Έτσι λοιπόν κι εμείς προτιμήσαμε την παλιά καλή λύση των αναγνωστών μας, οι οποίοι προσφέρθηκαν πρόθυμα να μας εξυπηρετήσουν.

Βρεθήκαμε έτσι στην περιοχή της Άρτας για τρεις μέρες όπου δοκιμάσαμε διεξοδικά στο χωράφι το πρόσφατα αγορασμένο Crystal 160 από την τοπική αντιπροσωπεία που ευγενικά μας παραχώρησε ο αναγνώστης – φίλος της σελίδας κ. Νίκος Παππάς. Το τρακτέρ είχε γράψει ήδη 550 ώρες λειτουργίας  και είχε κάνει και το πρώτο του service σε εξιδικευμένο συνεργείο. Χρησιμοποιήθηκε σε αρκετά σκληρή δουλειά  όπως η καλλιέργεια τριφυλλιού και καλαμποκιού.

Με την πρώτη ματιά

Παραδοσιακή στήριξη του μοτέρ

Όταν βλέπεις το Crystal από κοντά καταλαβαίνεις ότι έχεις μπροστά σου, ένα Fortera HD από την μέση και πίσω και μια καμπίνα από Fortera SX. Η Τσέχικη εταιρία προτίμησε να κρατήσει το παραδοσιακό σύστημα συγκάτησης του σασμάν διαφορικού και όχι να σχεδιάσει ένα τρακτέρ και να το χτίσει με τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο του, και αυτό το έκανε σύμφωνα με δηλώσεις των ειθηνότνων του τμήματος σχεδίασης γιατί  ήθελε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες στρεπτικές δυνάμεις που ασκεί ο κινητήρας στο σύνολο για να αντιμετωπίσει Επίσης το βάρος ενός εργαλείου στο μπροστινό διαφορικό , για τη χρήση κουβά ή ακόμα για να μπορεί αργότερα σύμφωνα με δηλώσεις της να τοποθετήσεις το μαγικό κουμπί αύξησης της ιπποδύναμης, φύλαγε τα ρούχα σου για να χεις τα μισά που λέει και η παροιμία Πάντως ο κινητήρας της Deutz έχει ένα πολύ ωραίο ήχο .κάτι που λείπει από πολλά σύγχρονα τρακτέρ, όλα πάντως δείχνουν πως το μηχάνημα είναι καλό για εργασίες έλξης  όπως  μεγάλες καρότσες ,όργωμα και τα λοιπά αυτό άλλωστε δείχνουν και τα δεκάδες βίντεο που έχει αναρτήσει εταιρεία στο διαδίκτυο. Πράγματι λοιπόν και εμείς είδαμε πώς με το δωδεκάρι τετράυνο με φουλ μετατόπιση που το βάλαμε να τραβήξει και ιδίως στα φετινά κατά ξέρα  χωράφια δεν αρνήθηκε πουθενά και καίγοντας πολύ λίγο σχετικά καύσιμο αλλά και adblue. Μοναδική μας ένσταση εδώ η δεξαμενή του adblue η οποία βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από αυτή του πετρελαίου και είσαι αναγκασμένος να γυρίζεις γύρω-γύρω για να το γεμίσεις .Το τρακτέρ δοκιμάστηκε επίσης  με σβολοκόπτη και σπαρτική και είχε αξιοπρεπείς επιδόσεις, στις τρεις μέρες που το είχαμε στη διάθεση μας δεν  παρουσίασε  κανένα πρόβλημα το ίδιο μας δήλωσε και ο ιδιοκτήτης του ο οποίος στους 8 μήνες περίπου που το είχε στη διάθεσή του δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα πλην ενός ελαττωματικού διακόπτη του υδραυλικού στο πίσω φτερό ο οποίος αλλάχτηκε πρόθυμα από την αντιπροσωπεία στα πλαίσια της εγγύησης.

Μπροστινό σύστημα

Δεκάδες τα γρασαδοράκια της λίπανσης

Η ανεξάρτητη ανάρτηση της Carraro προσφέρει πολύ άνεση ιδίως στο δρόμο αλλά έχει δυστυχώς δεκάδες γρασαδορακια  Ευτυχώς είναι όλα μαρκαρισμένα κόκκινα για να φαίνονται εύκολα κυρίως όταν το μηχάνημα είναι αρκετά σκονισμένο έχει τρεις λειτουργίες αυτόματο ή χειροκίνητο Στην θέση off όλη η δύναμη του τρακτέρ περνάει κάτω με  ενα διακόπτη στη θέση manual το τρακτέρ κατεβαίνει αρκετά, σε συνδυασμό με τη Σταντάρ ανάρτηση της καμπίνας το τρακτέρ είναι πολύ άνετο ιδίως στο δρόμο.

Μετάδοση

Αρκτετές οι χρήσιμες extra παροχές

Η μετάδοση όπως προείπαμε προέρχεται από το Fortera HD διαθέτει 30 + 30 ταχύτητες με 5 ταχύτητες τρεις περιοχές και 3 power shift καθώς και κουμπί για λειτουργία χωρίς συμπλέκτη οι περιοχές επιλέγονται από τον λεβιέ ο οποίος διαθέτει που πάνω του και τα κουμπιά του powershift Δυστυχώς όμως η θέση των ταχυτήτων δεν είναι σωστά τοποθετημένη πάνω στο λεβιέ και χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσεις Πάντως οι αλλαγές των περιοχών μπορεί να γίνουν και αυτόματα όμως η αρκετή καθυστέρηση όπως διαπιστώσαμε ιδίως το κατέβασμα με αποτέλεσμα ώσπου να αλλάξει η ταχύτητα να έχεις χάσει αρκετή από τη φορά σου ,τέλος για ένα τρακτέρ αυτού του μεγέθους τα 40 χιλιόμετρα  της τελικής μας φάνηκαν λίγα το τρακτέρ έσκαγε κυριολεκτικά στους ολόισιους δρόμους  της περιοχής

 

Καμπίνα

Περιορισμένος ο χώρος για το χέρι

Όσον αφορά την καμπίνα η οποία προέρχεται και αυτή από το Fortera SX είναι αρκετά καλή. Το μόνο που έχουμε να της προσάψουμε είναι ο  περιστροφικός διακόπτης ρυθμίσεων του υδραυλικού ο οποίος δεν αφήνει χώρο για να πατάει σταθερά το χέρι και έτσι κατά τον χειρισμό αναγκαστικά σπρώχνουμε κατά λάθος άλλον μοχλό. Θα ήταν πιο καλό να τοποθετηθεί μέσα στην κονσόλα. Κατά τα άλλα το παράθυρο της οροφής είναι  αρκετά άγριο (αντηλιακή προστασία). Νομίζεις πως είναι συνέχεια λερωμένο κάτι που δεν βολεύει ιδιαίτερα στην ορατότητα τα έξι όμως παράθυρα προσφέρουν καλή περιφερειακή ορατότητα σε αντίθεση με τον ακριβότερο ανταγωνισμού εκεί όμως που χάνεσαι ορατότητα είναι μπροστά όπου το ψηλό καπό και ο σωλήνας εξάτμισης οποίος είναι αρκετά απομακρυσμένος από την δεξιά μεριά της καμπίνας κάτι που τον καθιστά ευάλωτο στις επαφές με κλαδιά για παράδειγμα την  περιορίζει αρκετά.

Στο δια ταύτα

Η Zetor περίμενε αρκετά για να μπει στο κλαμπ των ισχυρών και το έκανε με προσεκτικές κινήσεις (δοκιμασμένος κινητήρας σασμάν διαφορικό) μπαίνει έτσι με δλυναμη στον χώρο των μεγάλων καλλιεργειών ικανοποιώντας μία μερίδα αγοραστών που απαιτούσε ένα ισχυρό  και βαρύ τρακτέρ ένα μηχάνημα με πολλές ανέσεις και ηλεκτρονικά βοηθήματα αλλά αρκετά απλό χωρίς οθόνες joystick και λοιπά παραφερνάλια. Καταλαβαίνουμε πως το Crystal βρίσκεται στην αρχή της εξέλιξης του και ελπίζουμε πως την επόμενη έκδοση θα διορθωθούν τα τυχόν μικροπροβλήματα του. Συνολικά όμως αποτελεί κατά τη γνώμη μας μία καλή λύση σε σχέση με τα μεγαλύτερα μοντέλα άλλων εταιρειών Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στην αγορά είναι ο ανταγωνισμός με τα καλά μεταχειρισμένα γιατί  όπως και να το κάνουμε με 90 και κάτι χιλιάδες ευρώ που θα πρέπει να δαπανίσει κάποιος  για την αγορά που υπάρχουν πραγματικά κρύσταλλα αν όχι διαμάντια μεταχειρισμένα τρακτέρ.

Αντί επιλόγου Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο φίλο και αναγνώστη κύριο Νίκο Παππά που ευγενικά μας παραχώρησε το τρακτέρ του για την αναλυτική μας δοκιμή ακολουθούν και ένα βίντεο για να δείτε τις πτυχές δυνατότητες του Zetor Crystal 160. AG