[ad_1]

Με εκατοντάδες συμμετοχές από όλον τον κόσμο, ολοκληρώθηκε η επιλογή των δεκαπέντε ομάδων που θα λάβουν μέρος στους ημιτελικούς των φετινών βραβείων Ericsson Innovation Awards 2018.

Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές αυτού του πρώτου κύκλου, βρίσκεται και μία ελληνική συμμετοχή από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Murcia στην Ισπανία, επιλέχθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία για να εκπροσωπήσουν στους ημιτελικούς την Περιφέρεια της Ευρώπης & της Μεσογείου.

Ο ετήσιος θεσμός έχει καθιερωθεί από την Ericsson από το 2015 και τo φετινό θέμα ήταν «Το Μέλλον της Αλήθειας» (The Future of Truth). Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δώσουν απάντηση στο εξής ερώτημα: «Πώς βρίσκουμε, επιβεβαιώνουμε και μοιραζόμαστε την αλήθεια στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης?»

Η εισαγωγή της τεχνολογίας του 5G από την Ericsson θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, αλλά και με βιομηχανίες, κοινωνίες και ιδέες, πιο γρήγορα από ποτέ. Αλλά πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες που βρίσκουμε, καταναλώνουμε και μοιραζόμαστε με άλλους, είναι πραγματικές; Ποια πρότυπα χρησιμοποιούμε; Πώς μπορούν αυτοί με τους οποίους μοιραζόμαστε την πληροφορία, να την αξιολογήσουν για τον εαυτό τους;

‘Όπως κάθε χρόνο, στο διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες φοιτητών από όλο τον κόσμο διεκδικώντας το μεγάλο δώρο: ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη στα κεντρικά γραφεία της Ericsson όπου πρόκειται να συνεργαστούν με τους πλέον αρμόδιους ειδικούς στο χώρο της τεχνολογίας, για να διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο 25.000€, και να λάβουν mentorship και παγκόσμια αναγνώριση.

Η συγκεκριμένη συμμετοχή, η οποία επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Ευρώπης & Μεσογείου στους ημιτελικούς, ονομάζεται Bot Busters.

«Τα κοινωνικά bots αποτελούν μια πραγματική απειλή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αγώνα παραποίησης της αλήθειας από διάφορα κέντρα και για διαφορετικούς σκοπούς. Εμείς αξιοποιήσαμε την  γνώση που αποκομίσαμε από τον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (cybersecurity) για την επίτευξη των στόχων της εύρεσης, επιβεβαίωσης και διαμοιρασμού της αλήθειας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που διανύουμε», λέει ο Δημήτρης Παπαμαρτζιβάνος, ο Έλληνας μέλος της ομάδας Bot Busters. Συνεργάτες του είναι οι διδακτορικοί φοιτητές Pantaleone Νespoli και Mattia Zago.

Το επόμενο βήμα για την ομάδα θα είναι να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες 14 ομάδες που επιλέχθηκαν, στον ημιτελικό γύρο για την ανάδειξη των τεσσάρων φιναλίστ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για το μεγάλο έπαθλο.

Ericsson Innovation Awards είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε ομάδες φοιτητών από όλον τον κόσμο να αναπτύξουν τις δικές τους πρωτοποριακές ιδέες γύρω από μια διαφορετική κάθε φορά θεματική ενότητα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς της Ericsson.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, τα επόμενα στάδια και τους νικητές μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.ericsson.com/en/events/eia-2018/2018-eia-winners.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ BOT BUSTERS –  WHO IS WHO

Ο Δημήτριος Παπαμαρτζιβάνος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Info-Sec-Lab του Τμήματος Μηχανικών Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Master of Science στην Ασφάλεια Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στο σημείο τομής μεταξύ Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (cybersecurity) και Μηχανικής Εκμάθησης (Machine Learning), και συγκεκριμένα στο πεδίο των Συστημάτων Ανίχνευσης Εισβολέων υποβοηθούμενων από τις Τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης.

Ο Pantaleone Nespoli είναι Διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Murcia, στην Ισπανία. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Master of Science και Προπτυχιακού Τίτλου σπουδών στη Μηχανική της Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο της Napoli, Federico II, στην Ιταλία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ασφάλεια Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών, και πιο συγκεκριμένα την Ασφάλεια Δικτύου, Ανίχνευση Εισβολέων & Συστήματα Απόκρισης, και την Ασφάλεια Πληροφοριών και Διαχείριση Συμβάντων.

Ο Mattia Zago είναι Διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Murcia, στην Ισπανία. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Master of Science στην Επιστήμη της Πληροφορικής & της Μηχανικής της Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, στην Ιταλία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην Ασφάλεια Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (cybersecurity) Πληροφοριακά και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), με ιδιαίτερη εστίαση στις εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης στην Ανίχνευση Εισβολέων σε Δίκτυα, στα Συστήματα Απόκρισης και στη Μοντελλοποίηση Συμπεριφοράς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ BOTS

«Bot» είναι το ακρωνύμιο για τo robot, το οποίο είναι ένα λογισμικό ικανό να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά.  Η δραστηριότητα των κοινωνικών bots σήμερα ενισχύει τη διασπορά και τον αντίκτυπο των ψευδών ειδήσεων(fake news) και στοχεύει στο να χειραγωγεί την κοινή γνώμη. Το προτεινόμενο σύστημα αναδεικνύει τα ίχνη της κοινωνικής δραστηριότητας των bots, αναλύοντας ένα τεράστιο ποσό από 5G δεδομένα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα θα επιτρέψει τόσο τη δυνατότητα ανεύρεσης του ιθύνοντος πίσω από κακοπροαίρετες καμπάνιες μέσω ιχνηλάτησης, όσο και τη δυνατότητα να διευκολύνει τους οργανισμούς που έχουν στοχευθεί να αμυνθούν από τέτοιου είδους καμπάνιες.

Υπενθυμίζεται ότι τα bots είχαν έρθει πρόσφατα στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των πολιτικών εκλογών των ΗΠΑ το 2016, όταν η χαμένη υποψήφια κατηγόρησε Ρώσους ‘παίκτες’ πως δημιούργησαν ψευδή κοινωνικά προφίλ για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, τα bots μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να αυξήσουν τη σπουδαιότητα των influencers στα κοινωνικά δίκτυα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μετατρέψουν κάθε θέμα σε δημοφιλές. Τέλος, τα κοινωνικά bots έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για την χειραγώγηση του χρηματιστηρίου το 2014.

 

[ad_2]

Source link