Κρασί
Like

14 νέοι Masters of Wine

9 Σεπτεμβρίου 2017
320 Views
0 Comments
1 minute read
14 νέοι Masters of Wine

14 νέοι Masters of Wine

09 Σεπ 2017 3:25:12 π.μ.

14 νέοι Masters of WineΔημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβαΤο Ινστιτούτο των Masters of Wine ανακοίνωσε πρόσφατα τα 14 νέα μέλη του που προέρχονται από πέντε διαφορετικές χώρες, 5 από ΗΠΑ, 4 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 2 από τη Νορβηγία, 2 από την Ισπανία και 1 από το Ηονγκ-Κονγκ. Μετά την ανακοίνωση αυτή ο συνολικός αριθμός των Masters of Wine έφθασε τους 369 από 29 χώρες διαφορετικές χώρες.

Το Institute of Masters of Wine (IMW) έχει έδρα την Αγγλία, και απαιτεί εξαιρετικά σκληρές εξετάσεις για να επιτρέψει στους επιτυχόντες-μέλη του να χρησιμοποιούν τον τίτλο MW (Master of Wine) μετά από το όνομά τους. Η δυσκολία να γίνει κάποιος MW είναι θρυλική, γι’ αυτό και ελάχιστοι MWs υπάρχουν στον κόσμο από την ίδρυση του Ινστιτούτου το 1955!

Τα νέα μέλη έχουν αποδείξει την βαθιά γνώση τους τους για όλες τις πτυχές του κρασιού, περνώντας τις εξετάσεις για Master of Wine, αναγνωρισμένες παγκοσμίως για την αυστηρότητα και τα υψηλά τους πρότυπα. Η εξέταση ΜW αποτελείται από τρία στάδια, συμπεριλαμβανομένων των θεωρητικών και των πρακτικών εξετάσεων, και κορυφώνεται με την υποβολή ενός τελικού ερευνητικού εγγράφου, μιας εμπεριστατωμένης μελέτης σχετικά με ένα θέμα σχετικό με το κρασί από οποιοδήποτε τομέα των επιστημών, των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών ή των κοινωνικών επιστημών. Εκτός από τη διεξαγωγή της εξέτασης, όλα οι MW πρέπει να υπογράψουν τον Κώδικα Συμπεριφοράς (Δεοντολογίας) πριν να δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά MW. Ο Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί οι MW να ενεργούν με ειλικρίνεια και ακεραιότητα και να χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να μοιραστούν την γνώση τους με τους άλλους.

Οι νέοι Master of Wine είναι οι παρακάτω, από 5 διαφορετικές χώρες:

Nova Cadamatre MW (USA),
Julie Chene Nyheim MW (Norway)
Alistair Cooper MW (UK)
Philip Harden MW (UK)
Ashley Hausman Vaughters MW (USA)
Sarah Heller MW (Hong Kong)
Tim Jackson MW (UK)
Andreas Kubach MW (Spain)
Fernando Mora MW (Spain)
Aina Mee Myhre MW (Norway)
Billo Naravane MW (USA)
Catherine Petrie MW (UK)
Nigel Sneyd MW (USA)
Morgan Twain-Peterson MW (USA).

Δείτε τα βιογραφικά όλων των νέων Master of Wine (Αγγλικά)

Οι πιθανότητες αποτυχίας στις τελικές εξετάσεις των υποψήφιων MW είναι εξωφρενικά μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιτυχίας. Έτσι τα ποσοστά επιτυχίας ετησίως είναι κάτω από το 10% και περισσότερο κοντά στο 5%, για όσους από τους μαθητές αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο τελικό διαγώνισμα…

Το πρακτικό κομμάτι της εξέτασης προϋποθέτει τη δοκιμή 36 κρασιών μέσα σε τρεις μέρες. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ο υποψήφιος MW πρέπει να βρίσκεται σε άριστη πνευματική και σωματική κατάσταση, για να καταφέρει να αναγνωρίσει χώρα, περιοχή, ποικιλία ή μέθοδο παραγωγής στα 36 κρασιά και να αιτιολογήσει πλήρως τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή.

Από εκεί και μετά οι θεωρητικές εξετάσεις διαρκούν 4 ημέρες και μέσα σε τρείς ώρες θα πρέπει ο υποψήφιος να αναπτύξει δοκίμια που καλύπτουν όλο το φάσμα σε θέματα αμπελουργίας, οινοποίησης, marketing και άλλα σύγχρονα ζητήματα που μπορεί να αφορούν τον οινικό κόσμο… Αν όλα πάνε καλά και φύγει ο σκόπελος των διπλών εξετάσεων στο τέλος του δεύτερου έτους (ελάχιστοι υποψήφιοι το έχουν καταφέρει μονομιάς όλα αυτά τα χρόνια), τότε απομένει μια πρωτότυπη διατριβή 10.000 λέξεων, πριν το ινστιτούτο σε υποδεχτεί ως μέλος στους κόλπους του.

Η αφοσίωση και η επένδυση χρόνου και χρημάτων που απαιτείται είναι τεράστια. Και όλα αυτά για μια εξέταση στην οποία προετοιμάζεσαι μόνος σου και χωρίς ουσιαστική διδασκαλία, πέρα από κάποιες εκπαιδευτικές συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων, και την εθελοντική βοήθεια του μέντορα σου (ήδη MW) ο οποίος «κατευθύνει» προετοιμασία σου.

Τι σημαίνει όμως τελικά να διαθέτεις τον πιο εξωτικό τίτλο στο χώρο του κρασιού παγκοσμίως;

Οι Masters of Wine αποτελούν τους opinion-leaders της παγκόσμιας αγοράς κρασιού. Πέρα από την κοινωνική αναγνώριση, τον σεβασμό, τον μύθο που μπορεί να περιβάλλει το πρόσωπο τους ή και την οικονομική άνεση που ίσως αποκτήσουν είναι πολλά περισσότερο ακόμα τα «κέρδη» τους που τους προσφέρει ο τίτλος Master of Wine.

Ο αριθμός των Masters of Wine ανά χώρα είναι:

UK 207
USA 46
Australia 24
France 16
New Zealand 12
Germany 8
Ireland 6
Canada 5
Switzerland 5
Norway 4
Austria 3
Belgium 3
Finland 3
Spain 3
Greece 2
Hong Kong 2
Netherlands 2
Singapore 2
South Africa 2
Sweden 2
Bermuda 1
China 1
Croatia 1
Egypt 1
Hungary 1
India 1
Israel 1
Japan 1
Norway 1
PR China 1
Taiwan 1

Πηγή: http://www.houseofwine.gr/how/club/14-neoi-masters-of-wine/