Γεωργία
Like

Πόσο πρέπει να κοστίζει το ελαιόλαδο;

11 Σεπτεμβρίου 2017
320 Views
0 Comments
8 seconds read
Πόσο πρέπει να κοστίζει το ελαιόλαδο;

Πηγή: blog.aboutoliveoil.org/
Τι διαφορά έχει ένα μπουκάλι ελαιόλαδο των 30 δολαρίων από ένα μπουκάλι των 10 δολαρίων ; Ακριβότερο σημαίνει αυτομάτως και καλύτερο; Αυτές και πολλές ακόμα απορίες σχετικά με τις κατηγορίες των ελαιολάδων και την αξία τους ο Βορειοαμερικανικός Σύνδεσμος Ελαιολάδου (North American Olive Oil Association) συμβουλεύει τους καταναλωτές σε ΗΠΑ και Καναδά με ένα ενδιαφέρον άρθρο. 
Στην αγορά κυκλοφορεί μια ποικιλία από διαφορετικές μάρκες και χαρακτηρισμούς ελαιολάδου. Αναμφισβήτητα, πάντως, ο βασιλιάς του ελαιολάδου είναι το έξτρα παρθένο.
Τι κάνει το ελαιόλαδο έξτρα παρθένο;
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), ένας διεθνής οργανισμός, καθορίζει τα πρότυπα του ελαιολάδου για τις χώρες μέλη του (στις οποίες παράγεται το 95% του ελαιολάδου παγκοσμίως). Στα χημικά και οργανοληπτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται περιλαμβάνονται:

Τα αποτελέσματα μοιάζουν με αυτά μιας μικροβιολογικής εξέτασης! Τo IOC θέτει τα επιτρεπτά όρια. Όταν ένα ελαιόλαδο πληροί τα κριτήρια, τότε μπορεί να πωληθεί ως έξτρα παρθένο. Αν δεν τα πληροί, τότε μπορεί να τα καταταχθεί σε κάποια άλλη κατηγορία: «παρθένο», «ελαιόλαδο».
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα του τεστ του ελαιολάδου. Η κατάσταση του καρπού, ο χρόνος συγκομιδής, το ελαιοτριβείο, η ποικιλία της ελιάς, η γεωγραφική περιοχή και η ποσότητα της βροχής που έπεσε μια συγκεκριμένη χρονιά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιολάδου, τα χημικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Εδώ να σημειωθεί πως η οργανοληπτική αξιολόγηση (σε αυτή την περίπτωση) δε γίνεται για να αξιολογήσει αν ένα ελαιόλαδο είναι γευστικότερο από άλλο. Γίνεται για να ελεγχθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (ελαττώματα, ύπαρξη της γεύσης του φρουτώδους) του ελαιολάδου που θα το κατατάξουν στην αντίστοιχη κατηγορία.
Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το κόστος του ελαιολάδου;
Κόστος παραγωγής: Όπως σε κάθε αγροτικό προϊόν, η ποσότητα της σοδειάς, το εργατικό κόστος, η έκταση και ο χρόνος που χρειάζεται για να παραχθεί το προϊόν επηρεάζουν και την τιμή του.
Μέθοδοι παραγωγής: Παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας και παραλαβής αυξανουν συνήθως το κόστος του τελικού προϊόντος.
Χρόνος συγκομιδής: Οι ελιές που μαζεύονται νωρίς, δίνουν λιγότερο λάδι και άρα έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Μονοποικιλιακά ελαιόλαδα ή ελαιόλαδα από το ίδιο κτήμα είναι συνήθως πιο ακριβά.
Ηλικία του προϊόντος: Ελαιόλαδα που δεν έχουν λήξει, αλλά πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους, συνήθως βλέπουν την τιμή τους να μειώνεται στο τέλος του χρόνου.
Τι να αγοράσω;
Ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ελαιόλαδο με κριτήριο την τιμή του και τις προτιμήσεις του. Όλα τα ελαιόλαδα είναι φιλικά προς την καρδιά και ενισχύουν τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής. Κάποιοι επιλέγουν πιο οικονομικά ελαιόλαδα για τηγάνισμα ή μαγείρεμα και αγοράζουν πιο ακριβά ελαιόλαδα για να τα χρησιμοποιήσουν ωμά σαν άρτυμα. Ωστόσο η τιμή καταναλωτή ενός ελαιολάδου δεν είναι δείκτης ποιότητας. Υπάρχουν εξαιρετικά ελαιόλαδα για κάθε τσέπη και κάθε γούστο.
 

Πηγή: http://www.olivenews.gr/el/article/8414