Να στηριχθεί το αχλάδι αλλιώς κινδυνεύει με εγκατάλειψη…

Επικαιρότητα

SOS από Τυρναβίτες παραγωγούς.Με βαριά καρδιά συγκομίζουν τα αχλάδια τους οι Τυρναβίτες αγρότες, καθώς φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω του παγετού του Μαρτίου και των ζημιών που προκάλεσε γενικότερα ο καιρός, ενώ και οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι για τη φετινή σοδειά είναι χαμηλές. 

 

«Δυστυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας και τρίτη μέσα σε μία πενταετία. Εξέλιξη προβληματική για το μέλλον της καλλιέργειας. Αν δεν υπάρξει γενναία αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, αλλά κυρίως από το de minimis, τότε το μέλλον προβλέπεται ζοφερό» σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΓΑΙΑ Φρουίτ» Χρήστος Τασούλας. 

 

Και να σκεφτεί κανείς ότι το επιτραπέζιο αχλάδι που καλλιεργείται στην επαρχία Τυρνάβου αντιστοιχεί στο 80% της εγχώριας παραγωγής. Όσον αφορά στη συγκομιδή, έχουν ήδη μαζευτεί στα επιτραπέζια αχλάδια η ποικιλία «Κοντούλα», η οποία λόγω μειωμένης παραγωγής πουλήθηκε σε σχετικά καλή τιμή (κοντά στο 1 ευρώ). Στα μέσα Ιουλίου μαζεύτηκαν τα «κόσια», ένα εξαγώγιμο προϊόν, κυρίως προς τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, με τιμή γύρω στα 40-50 λεπτά, ενώ αυτές τις μέρες συγκομίζεται η ποικιλία «Σάντα Μαρία». Από βδομάδα θα ξεκινήσουν οι παραγωγοί να μαζεύουν τον «βασιλιά» του αχλαδιού, το «Κρυστάλι», το οποίο στην επαρχία Τυρνάβου το συναντάμε σε 12.000 στρέμματα, από τα συνολικά 17.000 συνολικά του αχλαδιού.

 

 «Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, με τη μειωμένη παραγωγή, αφού το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης παραμένει κι αν είχαμε παραγωγή θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα» δηλώνει στη στήλη ο κ. Τασούλας και προσθέτει με νόημα: 

 

Τώρα όμως τα αχλάδια κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα λόγω ανοικτών τιμών που δίνουν οι έμποροι. Δεν μας συμφέρει να τα μαζέψουμε με τις τιμές που προσφέρουν. Να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής ανέρχονται στα 1.000 ευρώ/στρ». Σχετικά με τα βιομηχανικά αχλάδια που οδηγούνται στη μεταποίηση (για κομπόστα), η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου περίπου, με μία πολύ μικρή παραγωγή στην ποικιλία «Σίσσυ» και πριν τον Δεκαπενταύγουστο θα ακολουθήσουν τα Williams και τέλος θα μπει με τα hiland. Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με τη βιομηχανία «Κρόνος».

 

 


Αγροτικό Ημερολόγιο

eleftheria.gr

 

 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Source link