Συνταγές για ενεργειακές μπάλες

Γεωργία

Πολλές φορές όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, αυτό που μας λείπει είναι μια γλυκιά λιχουδιά. Η τέλεια υγιεινή εναλλακτική λύση είναι οι μπάλες ενέργειας που μπορούμε εύκολα να προετοιμάσουμε εκ των προτέρων και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, καθιστώντας τες το απόλυτο σνακ όταν ζητάμε κάτι γλυκό.

Οι ενεργειακές μπάλες είναι ιδανικές για πρωινό ή απογευματινό σνακ, για πριν ή μετά την προπόνησή, για το σχολείο των παιδιών, την παραλία  ή για τη βόλτα. Μπορούν να αντικαταστήσουν τις μπάρες και να αποτελέσουν ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ. Προτείνονται ιδιαίτερα για τους αθλητές, οι ενεργειακές μπάλες που συνδυάζουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ώστε να τους δώσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στη δραστηριότητα τους.

Παρακάτω θα δούμε μερικές συνταγές για νόστιμες μπάλες ενέργειας.

Ενεργειακές μπάλες με κράνμπερι

Υλικά:

  • 90 γρ. βρώμη
  • 45 γρ. αμύγδαλο ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. τριμμένη καρύδα
  • 125 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 180 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. σπόροι τσία
  • 40 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι

Εκτέλεση:

  1. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Φορώντας γάντια μιας χρήσης τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Πλάθουμε μπαλάκια και σερβίρουμε.

 

Ενεργειακές μπάλες με χουρμάδες

Υλικά:

  • 200 γρ. χουρμάδες χωρίς πυρήνες
  • 200 γρ. κάσιους ωμά (ή καρύδια)
  • 2 κ.σ. καρύδα τριμμένη

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε χλιαρό νερό για 20′.
  2. Αλέθουμε τα κάσιους στο μούλτι.
  3. Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους βάζουμε στο μούλτι με λίγο από το νερό και τους αλέθουμε.
  4. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  5. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βουτάμε στην καρύδα.
  6. Τα βάζουμε σε έναν δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Ενεργειακές μπάλες με ταχίνι

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. βρώμη
  • Ινδοκάρυδο

Εκτέλεση:

  1. Σε ενα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και με τα χέρια μας κάνουμε μπαλίτσες.
  2. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.

 

Ενεργειακές μπάλες με μπισκότο

Υλικά:

  • 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
  • 1 βαζάκι (350 γρ.) ταχίνι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 φλ. αμύγδαλο ψιλοκομμένο και καβουρδισμένο

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε αρχικά στο μούλτι τα μπισκότα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, το κακάο και ζυμώνουμε τα υλικά. Προσοχή η ζύμη δεν πρέπει να βγει πολύ στεγνή για να μπορεί να πλάθεται (για το λόγο αυτό εάν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο).
  3. Τέλος, πλάθουμε μπαλίτσες και τις περνάμε πρώτα από λίγο κακάο και μετά από το αμύγδαλο.

 

Ενεργειακές μπάρες με σύκα

Υλικά:

  • 100 γρ. σύκα ξερά
  • 20 ml μέλι
  • Ινδοκάρυδο ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς για επικάλυψη

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε στο μπλέντερ με το μέλι.
  2. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως και να γίνουν σαν κρέμα.
  3. Πλάθουμε σε μπαλίτσες και τα κυλάμε στο ινδοκάρυδο μέχρι να καλυφθούν καλά. Αν κολλάνε πολύ στα χέρια βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη.
  4. Τα αποθηκεύουμε σε ένα τάπερ μέχρι και 2 μήνες.

 

Ενεργειακές μπάλες με ρεβίθια

Υλικά:

  • 200 γρ. ρεβίθια
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.σ.  πρωτεΐνη με γεύση βανίλια
  • 60 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:

  1. Αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια να μουσκέψουν σε νερό με τη σόδα. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε.
  2. Αλέθουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και ύστερα προσθέτουμε το μέλι, το φυστικοβούτυρο και τη πρωτεΐνη και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ύστερα ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί η οποία μπαίνει στο τέλος για την επικάλυψη.
  4. Τα αφήνουμε στη κατάψυξη (μέσα σε μεμβράνη, το κάθε μπαλάκι), μέχρι να παγώσουν καλά.
  5. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

 

Οι ενεργειακές μπάλες είναι νόστιμες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσουν τη μέρα τους αλλά και για να πάρον ενέργεια κατά  τη διάρκεια της ημέρας  μικροί και μεγάλοι. Συνδυάζουν αρμονικά βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου

MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

πηγη

 

ΠΗΓΗ