Γιατί οι άνθρωποι φτύνουν το κρασί κατά την διάρκεια γευσιγνωσίας;

Κρασί

Θα έχετε δεί πολλές φορές σε επαγγελματικές γευσιγνωσίες αλλά και σε εκθέσεις κρασιού, ανθρώπους να φτύνουν το κρασί σε δοχεία που μοιάζουν με -η και είναι αρκετές φορές- σαμπανιέρες.

Σίγουρα όταν το πρωτοείδατε θα δημιουργήθηκε η εύλογη απορία: γιατί το κάνουν αυτό. Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Να φτύσετε ή να καταπιείτε το κρασί που δοκιμάσατε; Θα βρείτε πολλούς ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι το να φτύνετε το κρασί είναι «cool» και ξέρετε τι; Είναι. Και ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να φτύνετε το κρασί και γιατί πρέπει.

Γιατί οι άνθρωποι φτύνουν το κρασί ενώ δοκιμάζουν; Ο πιο επιτακτικός λόγος για φτύσιμο είναι επειδή δεν μπορείτε να δοκιμάσετε κρασί ενώ πίνετε. Υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τους οποίους το φτύσιμο (ή ακόμη και η κατάποση) μπορεί να βοηθήσει όταν δοκιμάσετε κρασί, αλλά αυτό που αρκεί να ξέρετε είναι ότι το φτύσιμο είναι μια ασφαλής επιλογή.

Σε μια τυπική εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιού δοκιμάζουμε το ελάχιστο 30-40 κρασιά, δηλαδή περίπου μιάμιση με δύο φιάλες κρασί μέσα σε λίγες ώρες. Όπως και να το κάνουμε είναι μια υπερβολική ποσότητα σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να το κάνουμε. Εκτός κι αν φτύνουμε κάθε γουλιά…

Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού βρίσκεται το πτυελοδοχείο.  Στη συνέχεια, πάρτε μια μικρή γουλιά κρασί  στο στόμα και γυρίστε την γύρω γύρω γύρω στο στόμα σας, σαν να πίνετε στοματικό διάλυμα αλλά με λιγότερη επαφή στα δόντια σας. Επικεντρωθείτε σε αυτό που δοκιμάζετε καθώς καλύπτει τη γλώσσα σας. Σε αυτό το σημείο πιθανότατα θα θελήσετε να φτύσετε. Πιάστε τον κάδο και φτύστε διακριτικά.  Υπάρχουν άνθρωποι που θα ισχυριστούν ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να το κάνουν. Αλλά αν μόλις ξεκινήσετε με το κρασί, το οποίο υποθέτω έχετε ήδη κάνει για να διαβάζετε αυτό το κείμενο, τότε αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε.

 

Πότε πρέπει να καταπιείτε το κρασί που δοκιμάσατε

Οι περισσότεροι προτιμούν να φτύνουν το κρασί που δοκιμάζουν, αν και υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά μας που περιστασιακά καταπίνουν.

Για να πω την αλήθεια, σε οριζόντια δοκιμή 105  Claret 2003 στο IMW στο Λονδίνο πριν από 15 περίπου χρόνια δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην γοητεία κάποιων first growth και super seconds αλλά και πρωταγωνιστών της δεξιάς όχθης και κατέβασα “διστακτικά” μερικές γουλιές. Τα θυμάμαι έντονα αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Εάν το κρασί είναι πραγματικά εξαιρετικό, η κατάποση μπορεί να σας δώσει την αίσθηση του πώς θα ήταν αν πίνατε ένα γεμάτο ποτήρι. Η κατάποση επιτρέπει στο κρασί να καλύψει το πιο μακρινό πίσω σημείο του ουρανίσκου σας και να απελευθερώσει επιπλέον αρώματα κατά την εκπνοή. Άλλη μια αιτία είναι απλούστατα ότι το κρασί είναι πολύ νόστιμο για να το αφήσετε να χαθεί. Βέβαια αυτό θέλει μεγάλη προσοχή σε μεγάλα flight γιατί μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας.

Τελικά το κρασί είναι μια κοινωνική εμπειρία και το απολαμβάνετε καλύτερα με τη συντροφιά των άλλων, υπεύθυνα και με μέτρο. Δεν μπορείς να είσαι καλός φίλος αν δεν είσαι όμως διαυγής.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κρασί και έχετε κάποιον μαζί σας για να σας γυρίσει σπίτι, τότε εννοείται ότι μπορείτε να καταπιείτε το κρασί αν το απολαμβάνετε! Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα έχετε καλύτερη αίσθηση του κρασιού εάν το πίνετε πραγματικά. Απλώς θυμηθείτε ότι όσο πιο μεθυσμένοι είστε, τόσο λιγότερο θα μπορείτε να δοκιμάσετε νέα κρασιά και τόσο πιο πιθανό θα αγοράσετε κάτι που θα καταλήξετε να μετανιώσετε!

Αναρτήθηκε Τετάρτη, 20 Μάιος 2020, 9:44. Κατηγορία Αρθρα  

ΠΗΓΗ