Νέα γενιά οίνων από φρούτα στην Αμερική

Κρασί

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή προκατάληψη ενάντια στο γλυκό κρασί από φρούτα και στις περισσότερες περιπτώσεις δικαίως», λέει ο Michael Terrien, συνιδιοκτήτης του Bluet στο Maine, που παράγει ένα αφρώδες κρασί από άγριο βατόμουρο. «Τα κρασιά από φρούτα παρασκευάζονται συχνά προσθέτοντας άφθονη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τόσο για να αυξήσουν το αλκοόλ όσο και για να γλυκάνουν το κρασί. Οι μεγάλες προσθήκες ζάχαρης το καθιστούν  πολύ δύσκολο να αποδοθεί σωστά η πολυπλοκότητα και ο χαρακτήρας του φρούτου. “

Πρόσφατα, ωστόσο, σοβαροί οινοποιοί, εμπνευσμένοι από την αμερικανική ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις των παραγωγών, έχουν αρχίσει να ζυμώνουν τοπικά φρούτα πέρα από τα τυπικά σταφύλια, σε ξηρά στυλ. Τα αποτελέσματα είναι ισορροπημένα, προσεκτικά κρασιά που μπορεί να εκπλήξουν τους παραδοσιακούς λάτρεις του κρασιού.

Έτσι έχουμε τη νέα εποχή κρασιών φρούτων, στην οποία μπορούμε να βρούμε από αφρώδη κρασιά βατόμουρου, φτιαγμένα με την παραδοσιακή μέθοδο, μέχρι οίνους από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση και μοιάζουν πολύ με Chardonnay.

 

Η ιστορία του οίνου φρούτων στην Αμερική

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα ζυμώσουν οτιδήποτε για να κάνουν αλκοόλ. Στην Αμερική, το «οτιδήποτε» είναι συνήθως φρούτο.

Τα κρασιά φρούτων έχουν παραδοσιακά έναν σημαντικό ρόλο στη γεωργική ιστορία της Αμερικής. Οι Ινδιάνοι έφτιαχναν τέτοια στα σπίτια τους και  χρησιμοποιούσαν μαγιά για να διατηρήσουν εποχιακά μούρα.

Καθ ‘όλη την περίοδο του ευρωπαϊκού αποικισμού της Αμερικής, οι έποικοι εξέφρασαν την αγάπη τους για τα κρασιά με φρούτα από τις γηγενείς ποικιλίες Vitis riparia. Ωστόσο, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένοι με το να χρησιμοποιούν μόνο σταφύλια της Βόρειας Αμερικής, πολλοί καλλιεργητές άρχισαν να πειραματίζονται με την εισαγωγή ευρωπαϊκών αμπέλων Vitis vinifera, μια τάση που συνεχίστηκε αργότερα από υποστηρικτές του κρασιού του Μπορντό, όπως ο Thomas Jefferson. Αυτά τα αμπέλια περιλαμβάνουν Cabernet Sauvignon, Pinot Noir και πολλά άλλα που συνεχίζουν να παράγουν τα πιο δημοφιλή σταφύλια κρασιού της Αμερικής σήμερα.

Φυσικά, τα δομικά στοιχεία των σταφυλιών διαφέρουν από αυτά των άλλων φρούτων. Οι κόκκινες ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon ενσωματώνουν την ιερή τριάδα οξύτητας, ζάχαρης και τανίνης. Αντίθετα, ας πούμε από ένα ροδάκινο, τα σταφύλια ωριμάζουν με αρκετή φυσική ζάχαρη για να επιτύχουν τουλάχιστον 11% αλκοόλ κατ ‘όγκο (abv), με τη φρεσκάδα και τη δομή να υποστηρίζονται από την οξύτητα και την τανίνη της φλούδας.

 

Ωστόσο, μέσω των δεξιοτήτων οινοποίησης, τα κρασιά φρούτων μπορούν να μοιάζουν με τα κλασικά  κρασιά  και παράλληλα να διατηρούν τα βασικά συστατικά τους. Γιατί, όπως και στο κρασί με βάση το σταφύλι, οι πρώτες ύλες έχουν σημασία. Σάπια σταφύλια ισούται με το κακό κρασί. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα δαμάσκηνα και τα μήλα.

Γιατί τώρα;

Η τάση για τοπικά προϊόντα, ευνοεί τα κρασιά φρούτων. Αυτές οι προσφορές επιτρέπουν στους παραγωγούς να διευρύνουν το εισόδημά τους  και με άλλες πηγές εσόδων, εκτός από καλλιέργειες, ειδικά όταν η τοποθεσία ενός αγρότη είναι πιο κατάλληλη για οπωρώνες αντί για αμπελώνες.

Στο Νιου Τζέρσεϋ καλλιεργείται μια ευρεία γκάμα φρούτων. Η κρατική βιομηχανία κρασιού συγκεντρώνει εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, λέει ο Bob Clark, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης του Chestnut Run Farms στο Salem County με τη σύζυγό του, Lise. Το ζευγάρι παράγει  ασιατικά αχλάδια και άλλα φρούτα εδώ και 34 χρόνια.

«Ήμασταν καλλιεργητές / συσκευαστές για το χονδρικό εμπόριο φρούτων για περίπου 20 χρόνια», λέει ο Clark. «Με την παγκόσμια αλλαγή αυτής της βιομηχανίας, το μικρό αγρόκτημά μας δεν μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί τους μεγάλους εισαγωγείς. Πειραματιστήκαμε με διάφορα προϊόντα προστιθέμενης αξίας… και στραφήκαμε στο κρασί πριν από 13 χρόνια ».

Ο Κλαρκ αποδίδει την επιτυχία των ξηρών οίνων από αχλαδια του Chestnut Run στην φιλοσοφία τους: «Κάνουμε εκλεκτό κρασί από φρούτα και όχι «φρούτο-κρασί»,λέει.

Οι οινοποιοί που εφαρμόζουν την επιστήμη στα κελάρια τους δίνουν στους καταναλωτές νέο λόγο να δοκιμάσουν αυτά τα προϊόντα. Αυτό μπορεί να προσελκύσει καταναλωτές που επιδιώκουν να υποστηρίξουν τοπικά, βιώσιμα ποτά με ίχνη χαμηλότερου άνθρακα. Όπως λέει ο Terrien, τα άγρια ​​βατόμουρα δεν χρειάζονται εντατική διαχείριση, όπως τα σταφύλια.

Μπορούν – και πρέπει – να στραφούν οι καταναλωτές στους οίνους φρούτων;

«Απολύτως», λέει ο Bob Manley του Hermit Woods Winery, στο Meredith, New Hampshire. Λέει ότι είναι καθημερινό φαινόμενο κλασικοί καταναλωτές κρασιού να στρέφονται στους οίνους φρούτου.

«Τους «προσυλητίζουμε» κάθε μέρα», λέει. «Βλέπουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην αίθουσα γευσιγνωσίας μας… πολλοί από αυτούς είναι σοβαροί πότες κρασιού. Αν μπορέσουμε να τους κερδίσουμε στη γευσιγνωσία, τότε τους έχουμε κερδίσει γενικά.»

 

Ο Carlo DeVito, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Hudson-Chatham της κοιλάδας του Hudson, δηλώνει σεβασμό για τις δυνατότητες των οίνων φρούτων. Αποκαλεί το κρασί Bluarterry Dry Oak Aged της Bartlett Estate ως κρασί κατηγορίας «First Growth» και υποστηρίζει ότι έχει γεύση σαν το Chianti.

Ο DeVito έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να το σερβίρει κρυφά στον κουνιάδο του που λατρεύει τα ιταλικά κρασιά.  «Έβαλα μπουκάλια Tignanello στο τραπέζι και όταν κανείς δεν κοιτούσε, γέμισε τα ποτήρια τους με αυτό το υπέροχο κόκκινο κρασί», λέει. «Όλοι πανηγύριζαν».

 

Ειδικές περιοχές

Σε αντίθεση με την ισχυρή παράδοση του κρασιού από μήλα στη Δανία ή του δαμάσκηνου στην Ιαπωνία, λίγες αμερικανικές περιοχές παράγουν έναν συγκεκριμένο τύπο οίνου φρούτων. Ωστόσο, μερικοί τομείς διαθέτουν αρκετή εξειδίκευση για να απαιτήσουν αναγνώριση.

 

Μίτσιγκαν: Κεράσια

Η Τράβερς Σίτι, Μίσιγκαν, βασιλεύει ως η πρωτεύουσα τάρτας με κεράσι της Αμερικής και έχει μια μακρά ιστορία κρασιών από κεράσι.  Περισσότεροι από δώδεκα παραγωγοί κάνουν κάποια εκδοχή κρασιού από κεράσι σε ξηρό, ημι-ξηρο και γλυκό στυλ.

Το Chateau Grande Traverse άρχισε να παράγει κρασιά φρούτων στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τώρα διανέμει μέχρι την Κίνα. «Ευχόμαστε περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι τα κρασιά φρούτων μπορούν να είναι εξίσου σοβαρά και νόστιμα με τα κρασιά που παράγονται από σταφύλια», λέει η Megan Molloy, συντονιστής μάρκετινγκ του οινοποιείου. “Τα κρασιά φρούτων χρειάζονται εξίσου προσοχή και χρόνο … για να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο τελικό προϊόν.” Η σειρά Chateau Grande Traverse περιλαμβάνει έξι προϊόντα από κεράσι, από 100% κρασί ξηρό από κεράσι, έως πλούσιο, φρουτώδες σε στιλ reserve Port.

 

Χαβάη: Ανανάδες

Εάν υπάρχει ένα φρούτο συνώνυμο με τη Χαβάη, είναι ο ανανάς. Το MauiWine άρχισε να παράγει κρασί ανανά το 1974. Για να δοκιμάσουν ένα πρόγραμμα αφρώδους οίνου με την παραδοσιακή μεθόδο, εξασκήθηκαν πρώτα σε τοπικά φρούτα. Η εκπληκτική επιτυχία του κρασιού μετατράπηκε σε βασικό επίκεντρο της επιχείρησής τους.

Σήμερα, το οινοποιείο παράγει τρία κρασιά από ανανά. To brut που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο έχει κερδίσει ιδιαίτερα σοβαρούς επαίνους από τους λάτρεις του κρασιού και τους bartenders.

«Το κρασί είναι μια αναπαράσταση της γεωργίας και του τόπου, τόσο απλό», λέει ο Joe Hegele, διευθυντής μάρκετινγκ και επωνυμίας της MauiWine. «Για ένα οινοποιείο στο Maui, ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιούμε ένα φημισμένο κομμάτι της κουλτούρας μας και της γεωργίας από το κρασί ανανά; ».

 

Maine: Βατόμουρα

Τα άγρια βατόμουρα καλύπτουν μεγάλες περιοχές του Maine. Αρκετοί παραγωγοί επωφελούνται από τη γενναιοδωρία της φύσης  για να φτιάξουν όμορφα κρασιά από αυτό το ξινό φρούτο.

“Αυτό το φυσικό, άγριο φρούτο 10.000 ετών είναι το αυθεντικό βατόμουρο”, λέει ο Terrien του Bluet. Πιστεύει ότι ο καρπός έχει φυσική τάση  για ζύμωση. “Αυτό το φρούτο είναι πολύ καλό για την παραγωγή κρασιού λόγω της φυσικής οξύτητάς του και της ισορροπίας του, ειδικά για την παραγωγή κρασιών που ταιριάζουν στον μεταβαλλόμενο ουρανίσκο του 21ου αιώνα, έχουν δηλαδή φυσικό, αυθεντικό, χαμηλό αλκοόλ, είναι  τοπικά και υγιεινά.”

Το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση στο μπουκάλι διαθέτει φελλό και συσκευασία που μοιάζει με σαμπάνια, ενώ παραμένει πιστή στην προέλευσή της, στο 7% abv.

 

ΠΗΓΗ