Ανησυχούν οι αμβυκούχοι για την υπερφορολόγηση του τσίπουρου

Επικαιρότητα

 

Έντονα προβληματισμένες από την κυβερνητική σιωπή που παρατηρείται μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν και με την οποία ζητούσαν από κόμματα και φορείς να πάρουν θέση κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς όπως με τα εισαγόμενα ποτά, εμφανίζονται οι διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου – Αμπελώνα – Δαμασίου – Αργυροπουλίου -Λυγαριάς και του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου.

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Τυρνάβου καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα με αμπέλια, εκδίδονται 300 άδειες ετησίως για καζάνια, ενώ οι διήμεροι που βράζουν τσίπουρο με ειδικό καθεστώς ανέρχονται σε 2.700-3.000. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πόσο σημαντική για την τοπική οικονομία, αλλά και για την ιστορία του τόπου είναι η διατήρηση της παράδοσης και η προστασία της παραγωγής τσίπουρου, η οποία θα τεθεί εν αμφιβόλω, αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση του φόρου του τσίπουρου και της τσικουδιάς, δύο παραδοσιακών προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης με τα εισαγόμενα όπως ουίσκι, βότκα και άλλα ακριβά ποτά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτικών Συλλόγων επαρχίας Τυρνάβου Στέλιο Τσικριτζή «η απόφαση αυτή εξυπηρετεί καθαρά μεγαλοποτοβιομήχανους, μεγαλέμπορους και εισαγωγείς εμφιαλωμένων ποτών και εξυπηρετεί τη δική τους κερδοφορία , οδηγώντας σε αφανισμό αμπελουργούς-παραγωγούς. Ανεπανόρθωτη ζημία θα υποστούν τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια- εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς, όπως πλήγμα θα υποστεί και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα παραγόμενα προϊόντα τους».

Οι Τυρναβίτες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους συναδέλφους τους της Κρήτης, μέσω των Αγροτικών Συλλόγων των Ομοσπονδιών και σκοπεύουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ανάλογα τις εξελίξεις να προβούν σε κοινές δυναμικές διαμαρτυρίες, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου. 

 

Η ενόχληση των διοικήσεων των δύο Συλλόγων της επαρχίας Τυρνάβου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ έχουν εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρία εδώ και 15 μέρες, εν τούτοις οι μόνες πολιτικές ενέργειες που έχουν γίνει είναι από την ευρωπαϊκή ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και αντιπροσωπεία βουλευτών του ίδιου κόμματος στην ελληνική Βουλή, επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη και σχετική επερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη στη Βουλή. «Καμία κίνηση, καμία αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και προεκλογικά όλοι τους ήταν λαλίστατοι» το χαρακτηριστικό σχόλιο του Στ. Τσικριτζή.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

 

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Source link