Παραπονεμένα λόγια λένε οι αγρότες για τις συντάξεις τους

Επικαιρότητα

Από τον οικισμό Φωλεά ο κος Γιάννης Μίττας. Θυμάται τον εαυτό του να είναι μια ζωή αγρότης. Από τα χρόνια της εργασίας του τα 26 πλήρωνε κανονικά τις εισφορές που του αναλογούσαν στο Ταμείο του. Σήμερα, αν και συνταξιούχος, τον συναντήσαμε πίσω από ένα πάγκο της λαϊκής να πουλά προϊόντα που παράγει. Από την Φωλεά Καβάλας ο κος Γιάννης Μίττας

«Ενώ περιμέναμε μια σύνταξη 500 ευρώ, λαμβάνουμε 342,25 κι αυτό είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ό,τι είναι νόμιμο και εφικτό για να το ανατρέψουμε» δηλώνει ο κος Μίττας και εξηγεί πως με τον Νόμο Κατρούγκαλο είχαν ακούσει πως θα είναι 40% κάτω όλες οι συντάξεις των αγροτών. «Το θέμα είναι ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός έλεγε ότι ο Νόμος Κατρούγκαλος θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα. Θα το επιδιώξουμε, θα οργανωθούμε, θα διαμαρτυρηθούμε , είναι απαράδεκτη η κατάσταση και ελπίζουμε να εισακουστούμε» δηλώνει ο κος Μίττας. 

Μιλώντας γι τα χρόνια της εργασίας του σημειώνει με παράπονο ότι δούλευε όλη του την ζωή, ως αγρότης . «Το ‘ 91 είχε βγει ο Νόμος να πληρώνουμε και σαν αγρότες. Πλήρωσα 26 χρόνια , θέλω τα αντίστοιχα. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση. Με 350 ευρώ σύνταξη, πού πρώτα;» αναρωτιέται και σημειώνει πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν να γίνει οργάνωση σωστή. « Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο έμπειρος αγρότης είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι αγρότες που βγαίνουν τώρα στην σύνταξη αναγκάζονται να εργαστούν για να τα καταφέρουν με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Όπως λέει, «Ο αγρότης πάντα θα έχει κάτι να ασχοληθεί σίγουρα. Δεν εγκαταλείπει εκτός κι αν έχει παιδιά,που συνεχίζουν ως νέοι αγρότες. Με τα 500 ευρώ τα φέρνει βόλτα, δύσκολα αλλά τα φέρνει, με τα 350 που του δίνουν τώρα ποια ανάγκη να καλύψει πρώτα;» αναρωτιέται.

Τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω της ιδιαιτερότητας της δουλειάς και της κόπωση , αλλά και των ζητημάτων υγείας, που προκύπτουν, όλα αυτά τους καθιστούν αδύναμους να συνεχίσουν να δουλεύουν. «Είπαμε να αυξηθούν οι συντάξεις όχι να πέσουν 40 και 60% κάτω με το Νόμο Κατρούγκαλο. Πώς θα ζήσουν άνθρωποι που ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται μια ζωή;» αναρωτιέται υποσχόμενος στον εαυτό του πρώτα ότι θα αγωνιστεί για να ανατρέψει την αδικία.

Source link