Μετρήσεις στον ποταμό Νέστο, για την μετανάστευση επικίνδυνων τοξικών ρύπων

Περιβάλλον
Μετρήσεις στον ποταμό Νέστο, για την μετανάστευση επικίνδυνων τοξικών ρύπων
-Διαφήμιση-

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», με τίτλο MONITOX, ομάδα 16 καθηγητών και ερευνητών που απασχολούνται στο πρόγραμμα, από 4 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, θα επισκεφθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στην Καβάλα, από 10 έως και 16 Ιουνίου 2019, προκειμένου να παρευρεθούν σε προγραμματισμένες δραστηριότητες του προγράμματος.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου: «Το Τμήμα Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος συμμετέχει στο πρόγραμμα, που άρχισε τον Σεπτέμβριο 2018 και λήγει τον Μάρτιο 2021. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής του τμήματος, Δρ. Θωμάς Σπανός. Στόχος του προγράμματος είναι, η συνεργασία εξειδικευμένων εργαστηρίων και ερευνητών-καθηγητών των συνεργαζόμενων κρατών, που θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο ελέγχου της μετανάστευσης επικίνδυνων τοξικών ρύπων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

Η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα αφορά δειγματοληψίες και μετρήσεις στον ποταμό Νέστο και το Δέλτα του. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν συνεδριάσεις των μελών για λήψη αποφάσεων σχετικών με την έως σήμερα εκτέλεση του προγράμματος, αλλά και τη συνέχισή του. Ξενάγηση σε ερευνητικά εργαστήρια του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και εκπαίδευση ερευνητών και νέων επιστημόνων στη χρήση των τεχνικών ICP-MS, LA-ICP-MS, GC-MS σε ανάλυση δειγμάτων νερού και ιζημάτων για προσδιορισμό βαρέων και τοξικών μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πετρελαιοειδών. Ομάδα 40 ατόμων θα επισκεφθεί με πλοίο τις ακτές της Κεραμωτής και το Δέλτα του Νέστου για δειγματοληψίες, αλλά και τη Θάσο. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων».

Πηγή: k-tipos.gr

-Διαφήμιση-

ΠΗΓΗ