Το μαγαζί που μαγεύει κάθε ουρανίσκο γιατί απλά είσαι στο σπίτι σου.!! Η μεταφορά του από την Πλατεία Άθωνος ,πριν τρία χρόνια στην τωρινή του διεύθυνση Ολύμπου 82, ήταν μια ευχάριστη συγκυρία για την πόλη και τους μερακλήδες της.

Από ένα μικρό μαγαζί με αλίπαστα ( ο φημισμένος παστουρμάς θαλάσσης τους με τα ροζ πιπέρια ) μέχρι το ψωμί με προζύμι κάθε Τρίτη από την Κομοτηνή ήταν δύο μόνο από τα στοιχεία που μας είχαν πει οι ξεναγοί της πόλης σε μια βόλτα στο Καπάνι… που να ήξερα το μετά…
Πριν τέσσερις μήνες μπήκε ένα τέλος στο κουίζ που είχα βάλει στους φίλους μου ( Σόφη σ’ ευχαριστώ) για το ποιο είναι ή θα υπάρξει μαγαζί που θα κάνει το καλύτερο κεφτεδάκι της πόλης και αν θα ξαναβρώ επιτέλους την γεύση της μαμάς.. αφού η ασφάλεια ότι θα την είχα πάντα δίπλα μου με άφησε…..χωρίς τις συνταγές της.! Έψαχνα λοιπόν ,αναρωτιόμουν και έβαζα κουίζ . Κι επιτέλους μετά από 16 χρόνια ήρθε η απάντηση..Salumeria del Greco!!!! .

Από που να ξεκινήσω ?Από τα πρώτα μάλλον , καυτερή πιπεριά και παστουρμάς θαλάσσης που δεν έχεις ξαναφάει .Βουτιά στα γαλάζια νερά της Μαρώνειας Ροδόπης. Η σαλάτα SALUMERIA με τα καπαρόφυλλα και το φιλέτο γαύρου να λιάζονται πάνω στα ντοματίνια . Οι κεφτέδες με πατάτες της μαμάς να σου ξυπνάνε μνήμες Σαββάτου…. Το κριθαρώτο με σύγκλινο Μάνης που η γεύση από το κεφαλοτύρι να μην σ’ αφήνει να το μοιραστείς.Τα λάδια από την Πελοπόννησο και ροζέ βιολογικό κρασί από την Νεμέα να συνοδεύουν το ταξίδι σ’ όλη την Ελλάδα από Βορρά ως τον Νότο..

Μα πιο πολύ απ’ όλα οι άνθρωποι του. Η Λευκή και η Βιβή ,αδελφές μας! Μορφές !! Αυτές ευτυχώς δεν εκλάπησαν στο Λούβρο ,βάζοντας τες αντίγραφα εκεί πλάι από την Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης …..Είναι οι πρωτότυπες και πρέπει να τις συναντήσεις .Οι ιστορίες τους και η αγάπη που σου προσφέρουν τα εδέσματα μοναδική.. Θα μείνει ανά τους αιώνες όπως η Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης που για τρεις αιώνες αποτέλεσε το κύριο σημείο αναφοράς καθώς και Διοικητικό Κέντρο.
Ναι αυτό το μικρό μαγαζί είναι στην σωστή του θέση !!

Ροδιά Ράμογλου

ΠΗΓΗ