Λίγα λόγια για το Carménère

Κρασί

 

Carménère είναι μια ποικιλία αμπέλου με σκουρόχρωμα σταφύλια, με προέλευση από τους αμπελώνες του Μπορντό και η οποία έχει βρει ένα ιδιαίτερα κατάλληλο σπίτι στη Χιλή.

Ένα μέλος της οικογένειας των σταφυλιών Cabernet, το όνομα “Carmenère” προέρχεται από τη γαλλική λέξη crimson (carmin) η οποία αναφέρεται στο λαμπερό χρώμα του φυλλώματος του φθινοπώρου πριν από την πτώση των φύλλων. Το σταφύλι είναι επίσης γνωστό ως Grande Vidure, ένα ιστορικό συνώνυμο του Bordeaux, αν και οι ισχύοντες κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τις εισαγωγές με την ονομασία αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαζί με τα Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec και Petit Verdot, το Carmenère θεωρείται μέρος των αρχικών έξι κόκκινων σταφυλιών του Μπορντό.
Τώρα σπάνια βρίσκεται στη Γαλλία, η μεγαλύτερη έκταση του κόσμου με αυτή την ποικιλία είναι στη Χιλή, με περισσότερα από 8.800 εκτάρια (2009) καλλιεργούμενα στην Central Valley. Ως εκ τούτου, η Χιλή παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία των κρασιών Carmenère που διατίθενται σήμερα και καθώς η Χιλιανή βιομηχανία οίνου μεγαλώνει, διεξάγεται περισσότερος πειραματισμός στο δυναμικό του Carmenère ως μείγμα σταφυλιών, ειδικά με το Cabernet Sauvignon.

10+1 φανταστικά στοιχεία που πιθανόν δεν γνωρίζατε για το Cabernet Sauvignon

Μια αργής ωρίμανσης ποικιλία, το Carmenère χρειάζεται υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και ζεστό καλοκαίρι για να φτάσει στο μέγιστο δυναμικό της, αλλά στο σωστό περιβάλλον μπορεί να παράγει εκλεκτά κόκκινα κρασιά με βαθύ χρώμα, με την ελκυστική σαρκώδη σφριγηλότητα του Merlot και τις απαλές βοτανικές, κέδρινες νότες του Cabernet Sauvignon.

Αυτές οι ομοιότητες δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς το Carmenère θεωρείται από ορισμένους ότι είναι ο «παππούς» αυτών των ποικιλιών του Bordeaux. Ούτε το Cabernet Sauvignon ούτε το Merlot είχανε μεγάλη δυναμική στην περιοχή μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, γεγονός που εγείρει το ζήτημα των ποικιλιών που χρησιμοποιούταν για να γίνει ο οίνος Bordelais πριν από αυτό. Το Carmenère μπορεί να παράσχει μέρος της απάντησης, ιδιαίτερα στο Medoc, όπου είχε μια μακροχρόνια και επιτυχημένη συνεργασία με το Cabernet Franc και όπου ήταν μια από τις πιο ευρέως φυτεμένες ποικιλίες σε όλη την περιοχή.

Γνωρίζοντας το Cabernet Franc (video)

Αυτό συνέβαινε μέχρι τη δεκαετία του 1860, όταν η επιδημία της φυλλοξήρας (στην οποία τα αμπέλια Carmenère είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα) έφτασε στην Ευρώπη από την Αμερική. Το Carmenère δεν ανταποκρίθηκε επίσης καλά στη συνεργασία με τα αμερικανικά υποκείμενα όπως έκανε το Merlot και το Cabernet Sauvignon, οπότε η ποικιλία εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό όταν εισήχθησαν τα ανθεκτικά στην φυλλοξήρα αμερικανικά υποκείμενα.

Πριν από αυτό, στην προ-φυλλοξήρα εποχή του 19ου αιώνα στο Μπορντό, χιλιανοί αμπελουργού είχαν πάρει μοσχεύματα από τους αμπελώνες της περιοχής. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό που θεωρούνταν Merlot, μια ποικιλία σταφυλιών στις πρώτες μέρες της φήμης του, αποδείχθηκε ότι είναι το παρόμοιο Carménère, μια ποικιλία με πτωτική δημοτικότητα. Ήταν ένα ασυνείδητο λάθος που έσωσε το Carmenère από την εξαφάνιση. Η ποικιλία είναι τώρα το κρασί ναυαρχίδα της Χιλής.

5 κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε για το κόκκινο κρασί

Τα φύλλα των αμπέλων Merlot και Carmenère είναι τόσο ομοιόμορφα ώστε το σφάλμα δεν αποκαλύφθηκε μέχρι το 1994, όταν διεξήχθη έρευνα DNA στο Μονπελιέ.

Η Χιλή κεφαλαιοποίησε την ιδιότητά της ως σωτήρας της ποικιλίας σταφυλιών και ενσωμάτωσε την αξιομνημόνευτη ιστορία του αμπελιού στο περίφημο εμπορικό σήμα του κρασιού. Το Purple Angel του Montes, το Carmin de Peumo του Concha y Toro και το Kai του Vina Errazuriz, είναι όλα παραδείγματα κρασιών με κύρος, που ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση του icon Carmenère της Χιλής.

Καθώς τα νέα για την επιτυχία του Carmenère στη Χιλή εξαπλώθηκαν, η ποικιλία χρησιμοποιήθηκε από περιέργεια σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η ποικιλία έφτασε επίσης στη Νέα Ζηλανδία, όπου η Ransom Wines την ανακάλυψε στους αμπελώνες Matakana, μεταμφιεσμένη ως κλώνος του Cabernet Franc.

H συναρπαστική ιστορία του Merlot

Έφτασε εκεί από τη βόρεια Ιταλία. Το Ανατολικό Βένετο και το Friuli είναι οι κύριες ιταλικές τοποθεσίες για την ποικιλία. Αναμιγνύεται επίσης με άλλες ποικιλίες, όπως το Refosco. Η Βόρεια Ιταλία έχει ιστορία σύγχυσης των δύο ποικιλιών, συχνά στους οίνους με την ονομασία “Cabernet”. Αυτό σήμαινε ότι το Carmenère άρχισε να αναγνωρίζεται επίσημα μόνο στα κρασιά IGT και DOC στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Το σφάλμα για την εσφαλμένη ταυτοποίηση των δύο ποικιλιών πρέπει τουλάχιστον να μοιραστεί με τη Γαλλία. Για παράδειγμα, το κορυφαίο κτήμα της Λομβαρδίας Ca’del Bosco αγόρασε μοσχεύματα Cabernet Franc από γαλλικό φυτώριο το 1990, μόνο για να παρατηρήσει τα σταφύλια που ωρίμαζαν νωρίτερα από το τυπικό Cabernet Franc, και είχαν διαφορετική γεύση και εμφάνιση. Τα μοσχεύματα φάνηκαν να είναι Carménère, και τώρα παράγουν ένα κρασί που ονομάζεται Carmenero. Αντίστροφα, καθώς τα χιλιανά παραδείγματα κέρδισαν τη δημοτικότητα, άρχισαν να εμφανίζονται περισσότερα Carmenères από την Βόρεια Ιταλία με ορισμένα από αυτά να αναγνωρίζονται ως λανθασμένα.

Το Carmenère εξακολουθεί να καλλιεργείται σε μικρό αριθμό κτημάτων στην πατρίδα του το Μπορντό, όπως το Haut-Bailly, το Brane-Cantenac, το Clerc-Milon και το Chateaux Claribes και το Le Puy ανατολικά.

Μερικά κορυφαία Carménère

“Herencia”  Santa Carolina
“Alka” Francois Lurton
“Carmín de Peumo” Concha y Toro: 85% Carménère blended with Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc
“Kai” Vina Errazuriz: 95% Carmenère και 5% Syrah
“Purple Angel” Montes: 92% Carménère και 8% Petit Verdot

Αναρτήθηκε Κυριακή, 20 Ιανουάριος 2019, 12:58. Κατηγορία Αρθρα  

ΠΗΓΗ