Του Λουκά Σταύρου

Παγκοσμιοποίηση; ή μαλλον ηαντιγραφή πάει σύννεφο!

Είναι γεγονός πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες που κατασκευάζουν από… φριτέζες έως Αυτοκίνητα και μηχανήματα έχουν πλέον εργοστάσια κατασκευής στην Κίνα προφανώςγια λόγους οικονομικούς (πάμφθηνα ημερομίσθια) οι συμπαθείς λοιπόν σχιστομάτηδες δεν κατασκευάζουν απλώς για τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς αλλά…δανείζονται και λίγη τεχνογνωσία καιασκούν την προσφιλή τους τακτική. Δηλαδή την αντιγραφή έτσικατασκευάζουν και μηχανήματα για την εσωτερική τους αγορά αλλάζοντας απλά την… ετικέτα. Τι να κάνουν οι άνθρωποι’’ και να θέλουν να αγιάσουν δεν τους αφήνουν οι διάβολοι’’.

Η CIAME είναι η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση αγροτικών μηχανημάτων της Ασίας. Γίνεται κάθε χρόνο από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου στην πόλη Wuhan της Κίνας, οι εγκαταστάσειςτης όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι τεράστιες (20 στρέματα στεγασμένου χώρου) και εντυπωσιακές.

Έκθεση CIAME

Φέτος συμμετείχαν 1.800 κατασκευαστές μηχανημάτων από 60 χώρες του κόσμου οι επισκέπτες δε φθάνουντους 130.000 ημερησίως,όπως προείπαμε όμως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα είναιάγνωστη λέξη. Έτσι μαζί με τους Ευρωπαίους καιΑμερικανούς κολλοσούς σε περίοπτηθέση υπήρχαν περίπτερα κινέζικωνκατασκευαστών τρακτέρ και χωματουργικώνμηχανημάτων που… κατά τύχη έμοιαζαν εκπληκτικά με τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Την παράστασηέκλεψε το τρακτέρ της εταιρείας Jottodeereπου αν εξαιρέσουμε το αστείο λογότυπομε το ελάφι (περισσότερομε τάρανδο μοιάζει), είναιένα αρκετά καλό τρακτέρ με κινητήρα ισχύος 150 ίππων φώτα LED καμπίνα τελευταίαςτεχνολογίας και ανυψωτική ικανότητα 3,7 τόνους.

Βέβαιατο κερασάκι στηντούρτα ηταν τα πανάκριβαMichelin που φορούσε (ίσως να ήταν και το ακριβότερο ανταλλακτικόπάνω του).

Υπήρχαν κι άλλοι κατασκευαστές που… εμπνεύστηκαν απότους κολοσσούς Fendt, Kubota, Amazon. Goldonni,Claas κλπ

Επίσης χωματουργικά μηχανήματα που ακούνεστο όνομα Catedeal και Dokun πουέχουν σαφείς επιρροές από τον Αμερικανικό γίγαντα Caterpilar και τον κορεατικό κολοσσό Doosan οι φωτογραφίες εξάλλου μιλάνε από μόνες τους. AG.

The post Εσείς τι τρακτέρθα πάρετε Joto Deere, Bendt ή μήπως Subota; appeared first on Agrotes.eu.

Source link