Περιοχή: Meursault, Βουργουνδία, Γαλλία

Ποικιλία: Chardonnay

Το Domaine Albert Grivault Clos des Perrières είναι ένα από τα πιο ιστορικά κρασιά της Βουργουνδίας. Η μεγάλη φήμη για τη μακροζωία τους, έρχεται από τον 19ο αιώνα και συνεχίζεται στις μέρες μας. Ο παραλληλισμός τους με νεαρά Chevalier ή Corton-Charlemagne είναι πολύ συχνός, λόγω της αυστηρότητας όταν είναι νεαρά καθώς και της έντονης οξύτητας και ορυκτότητας που εμφανίζουν. Είναι ίσως τα μακροβιότερα λευκά κρασιά στην Βουργουνδία (μαζί με τα Montrachet). Για το Clos des Perrières, όπως και για τα Chevalier και Corton-Charlemagne, είναι συνήθως μόνο το δώρο του χρόνου που φέρνει την θαυμάσια πολυπλοκότητα που κάνει αυτά τα κρασιά τόσο θρυλικά.

Το Clos des Perrières, αγοράστηκε από τον Albert Grivault το 1879. Δημιούργησε ένα κτήμα 15 εκταρίων, έδωσε την εκμετάλλευση του Meursault Charmes στα Hospices de Beaune, ενώ άλλα αμπέλια πωλήθηκαν αργότερα, συμπεριλαμβανομένου ενός εκταρίου Clos de Vougeot το 1931.  Σήμερα το domaine αποτελείται από έξι εκτάρια σε πέντε Ονομασίες Προέλευσης – ίσως σύντομα να είναι τέσσερις καθώς έχει υποβάλει αίτηση αναβάθμισης του εκταρίου Bourgogne Blanc σε Meursault, όπως επίσης γίνονται ενέργειες αναβάθμισης του Clos des Perriéres σε καθεστώς Grand Cru.

Ο Michel Bardet, εγγονός του Albert Grivault, τρέχει την επιχείρηση με την αδελφή του, αλλά τα ηνία του παραδίδονται στην κόρη του Claire και τον γιο Henri-Marc. Τα λευκά εμφιαλώνονται λίγο πριν την επόμενη συγκομιδή μετά την ωρίμασή τους σε 20% νέο ξύλο για τα premiers crus.

Όταν το γαλλικό περιοδικό κρασιού Bourgogne Aujord’hui διενήργησε έρευνα για να ανακαλύψει το ανώτερο λευκό κρασί μεταξύ των λευκών premier crus, το Meursault ‘Clos de Perriéres του Grivault βγήκε στην κορυφή.

Το Meursault 1er Cru Perrieres, Albert Grivault 2015, είναι ένα κλασικό Meursault από έναν από τους καλύτερους αμπελώνες σε όλη την Βουργουνδία για το Chardonnay. Αυτό το κρασί έχει ένα πολύ ισορροπημένο χαρακτήρα, παρουσιάζοντας όμορφες ώριμες γεύσεις ροδάκινου και μήλων με νότες καρυδιού. Το κρασί έχει επίσης κομψή και απαλή επίγευση που προσφέρει μεγάλη απόλαυση.

Εισαγωγή/διάθεση: Fine Wines, Σποράδων 4, Θεσσαλονίκη τηλ. 2313 007723

Αναρτήθηκε Πέμπτη, 2 Αύγουστος 2018, 10:52. Κατηγορία Tastings, Λευκά  

ΠΗΓΗ