Μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ξεκίνησε η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας είναι η Ισπανία, η οποία τοποθετείται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έκταση των βιολογικών καλλιεργειών, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών το 2015 κάλυπταν 1,9 εκατ. εκτάρια, αυξημένες κατά 18,4% σε σχέση με το 2014.

Άνω της μισής επιφάνειας των 1,9 εκατ. εκταρίων αφορά μόνιμα βοσκοτόπια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του οικολογικού ζωικού κεφαλαίου, το οποίο ανέρχεται σε 7.553 εκμεταλλεύσιμα αγροκτήματα ζώων, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 24% σε σύγκριση με το 2014. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τους φορείς εκμετάλλευσης (παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους), οι οποίοι το 2015 ανήλθαν σε 37.870 ενώ το 2005 ήταν μόλις 17.509.

Βιολογικοί ελαιώνες και αμπελώνες

Μεταξύ των μόνιμων καλλιεργειών ξεχωρίζουν οι ελαιώνες με 197.136 εκτάρια (περί το 7% όλων των ελαιώνων), λαμβάνοντας περισσοτέρους από 200.000 τόνους λάδι ετησίως.

Οι ξηροί καρποί με 113.958 εκτάρια (13% όλης της έκτασης) και ο βιολογικός οίνος με 96.591 εκτάρια (9% της έκτασης καλλιεργειών οίνου σε συνολικό επίπεδο), παράγοντας 395.000 τόνους οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Όσον αφορά την καλλιεργήσιμη γη, από τα σιτηρά (με 209.001 εκτάρια) ξεχωρίζουν τα όσπρια με 39.555 εκτάρια (άνω του 10% της συνολικής επιφάνειας) και τα φρέσκα λαχανικά και φράουλες με 13.578 εκτάρια.

Η αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας με ένα 51% της επιφάνειας βιολογικών καλλιεργειών οίνου έρχεται πρώτη στη χώρα, ενώ εκμεταλλεύεται το 65% των εκτροφείων και το 34% των φορέων οικολογικών καλλιεργειών. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι αυτόνομές κοινότητες της Καστίλλης/ Λα Μάντσα και της Καταλονίας.

ΠΗΓΗ